Hory okolo Bobrovca, opradené povesťami

Hory okolo Bobrovca, opradené povesťami

Viete, kde sa zo západu začína hrebeň Západných Tatier? Ten kopec sa volá Babky. Vedie naň značka z Bobroveckej vápenice - z lokality, do ktorej sa dostanete z liptovskej obce Bobrovec. Označenie „vápenica“ znamená, že všade dookola je vápenec. Vidno ho z diaľky ako dve biele skalné steny – Sokol a Mních; spolu tvoria prírodnú rezerváciu Mních. Do okolia Bobrovca sa vyberieme so zoológom Pavlom Ballom. Zastavíme sa na miestach, ku ktorým sa viažu legendy a povesti (a možno aj zrniečko pravdy). Najprv nahrávame pri skale, na ktorej je terasa, vhodná napríklad na bivak.  

Hory okolo Bobrovca, opradené povesťami 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zoológ Pavel Ballo je známy ako tatranský odborník na svište číslo jeden. Ale v Rádiovíkende sme sa s ním nevybrali za svišťami. Je totiž rodákom z liptovskej obce Bobrovec pod Západnými Tatrami a má rád povesti, ktoré sa viažu k tamojším horám. Na modrej turistickej značke medzi Bobroveckou vápenicou a chatou pod Náružím ukázal na malú lúku, obkolesenú smrekmi.

Hory okolo Bobrovca, opradené povesťami 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Texty k foto (Autorka: Sylvia Hoffmannová)
Snímky 1-11 – Z prechádzky v horách nad liptovskou obcou Bobrovec.

Snímka 12 – Tu sa kedysi zdržiaval človek, ktorý veril, že vo vápencoch nad Bobrovcom nájde zlato.

Snímka 13 – Skalný previs, v ktorom sú nápisy na skale.

Snímka 14 – Staré nápisy na skale sú už ťažko čitateľné.

Snímka 15 – Výhľad z chodníka (modrá značka) na Mních.

Snímka 16 – Výhľad na rozložitú Ráztoku, ktorá oddeľuje Jaloveckú a Žiarsku dolinu. Na zadnom horizonte vidno Príslop a vpravo špicatý Baníkov.

Snímka 17 – Pohľad do Liptovskej kotliny a na hrebeň Nízkych Tatier.

Snímka 18 – S Pavlom Ballom pri Školníkovej diere.

Galéria

Snímka 1.jpg Snímka 2.jpg Snímka 3.jpg Snímka 4.jpg Snímka 5.jpg Snímka 6.jpg Snímka 7.jpg Snímka 8.jpg Snímka 9.jpg Snímka 10.jpg Snímka 11.jpg Snímka 12.jpg Snímka 13.jpg Snímka 14.jpg Snímka 15.jpg Snímka 16.jpg Snímka 17.jpg Snímka 18.jpg
Autorka. Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame