Skanzen Vihorlatského múzea v Humennom

Skanzen Vihorlatského múzea v Humennom

V dnešnej dobe si ani neuvedomujeme, aký život mali naši predkovia.

Možno ťažší, zaujímavejší, bez moderných technológií, viac komunikovali a viac sa stretávali. Dnes zavítame do skanzenu Vihorlatského múzea v Humennom. Sú tam prevezené objekty z oblasti okresov Humenné, Snina a Medzilaborce. Nájdete tu obytné aj hospodárske objekty, napr. sýpky s pivnicami, kováčsku vyhňu, dom mlynára s mlynským náhonom a kolesom, ale aj kostolík z Novej Sedlice. Ladislava Eliaša sprevádzal etnograf Jozef Fundák - správca expozície ľudovej architektúry a bývania Vihorlatského múzea v Humennom.

Skanzen v Humennom 1.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako sa žilo kedysi. Na túto otázku vám zodpovedajú názorné ukážky ľudovej architektúry a bývania v skanzene v Humennom. Nájdete ho takmer v strede mesta na členitom teréne vystihujúcom charakter Horného Zemplína. Pred chvíľou sme boli v kostolíku z Novej Sedlice, ktorý je najstarším objektom. Do areálu skanzenu ho premiestnili v roku 1974. Ladislav Eliaš s etnografom Jozefom Fundákom v prehliadke pokračovali ďalej. Zastavili sa pri sochách, ktoré stvárňujú bežných ľudí, ktorí žili na Hornom Zemplíne.

Skanzen v Humennom 2.časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Expozíciu ľudovej architektúry a bývania Vihorlatského múzea v Humennom pre vás otvárajú od mája do konca októbra, mimo tohto času aj pre ohlásených, minimálne 5 návštevníkov.

Galéria

01_areal_skanzenu.jpg 02_areal_skanzenu.jpg 03_dom_mlynara.jpg 04_mlyn_z_vysnej_jablonky.jpg 05_dom_kovaca.jpg 06_dom_kovaca.jpg 07_zrubovy_dom.jpg 08_dreveny_kostolik_z_novej_sedlice.jpg 09_dreveny_kostolik_z_novej_sedlice.jpg 10_ikonostas_v_kostoliku.jpg 11_hospodarska_dom_z_vyravy.jpg 12_tradicna_ludova_izba.jpg
Autor: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame