Náučný poľovnícky a lesnícky chodník v Ľuborčianskej doline

Náučný poľovnícky a lesnícky chodník v Ľuborčianskej doline

Na niektorých náučných chodníkoch nájdeme informačné tabule, z ktorých sa síce všeličo dozvieme, ale žeby sme obdivovali nápaditosť tvorcu, to sa nedá povedať.

Avšak na Náučnom poľovníckom a lesníckom chodníku nad Ľuborčou (čo je časť Nemšovej) chtiac-nechtiac musíme uznať, že autor sa s obsahom tabúľ pohral. Poľovník a nadšenec František Begáň na každý panel umiestnil okrem množstva iných informácií aj múdrosť, ktorá platí v živote všeobecne; a pre turistu dvojnásobne. Na úvodnej tabuli sa skvie:

Náučný poľovnícky a lesnícky chodník v Ľuborčianskej doline - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Môžete sa o tom presvedčiť aj vy na budúcu sobotu pri studničke pod Košármi v Ľuborčianskej doline. Omša so svätohubertskými tradíciami sa tam začne o 15.00 hod. No Deň svätého Huberta nemá len duchovnú časť. Zažijete tam aj koncert lesničiarov, ukážky sokoliarov, pasovanie poľovníka za lovca raticovej zveri; uvidíte, aké šikovné sú poľovnícke psy, poprechádzate sa po skautskom tábore a odnesiete si ešte veľa iných zážitkov.

Na Náučný lesnícky a poľovníckych chodník v Ľuborčianskej doline nad Nemšovou v Bielych Karpatoch si rezervujte celý deň. Niežeby ste 8,5 kilometra neprešli rýchlejšie. Ale ak si chcete poriadne preštudovať všetkých 20 informačných tabúľ, ak si chcete všetky detaily poriadne popozerať a ešte si pritom aj oddýchnuť, tak si naplánujte celodenný výlet. Veď len pri kaplnke Svätého Huberta sa určite zdržíte polhodinku, možno aj viac. Máte sa tam kde posadiť a rozjímať; alebo len pokojne počúvať spev vtákov. Jedného tam určite uvidíte, no ten nespieva. Musel ma naň upozorniť nadšenec a autor chodníka František Begáň, mne sa pri letmom pohľade zdalo, že ide o pahýľ vyschnutého stromu:

Náučný poľovnícky a lesnícky chodník v Ľuborčianskej doline - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto:

Snímka 1 - František Begáň pri jednej z informačných tabúľ náučného chodníka.
Snímka 2 - Chodník je široký, zjavne ide o násyp železničnej trate. Nájdeme pri ňom zaujímavé stromy.
Snímka 3 - Na tomto mieste sa oplatí zastaviť sa a lepšie sa rozhliadnuť, je tu veľa zaujímavostí.
Snímka 4 - Priepust pre vodu popod železničnú trať nadšenci zamurovali a vo výklenku spravili kaplnku.
Snímka 5 - Ako kríž slúži v kaplnke samorast.
Snímka 6 - Pohľad od kaplnky: Čo objekt, to dôvod na zastávku.
Snímka 7 - Jeden zo starých stromov využili nadšenci na to, aby z jeho kmeňa urobili dreveného dravca.
Snímka 8 - Vzorkovnica drevín.
Snímka 9 - Železnicu na týchto miestach pripomína statická ukážka: lokomotíva a jeden vagón s drevom...
Snímka 10 - ... na ktorom však nájdeme aj takýto vyrezávaný kmeň.
Snímka 11 - Pozostatky po lesnej železnici v Ľuborčianskej doline.
Snímka 12 - Detail na zábradlí mostíka, cez ktorý vedie náučný chodník.
Snímka 13 - Nejde o obyčajnú mláku, ale o bahnisko pre zver.
Snímka 14 - Po tom, ako sa zver „okúpe", obtiera sa o okolité stromy. Dôkazy na nich zbadáme ľahko.
Snímka 15 - Už nám treba len zísť do Trenčianskej Závady, ktorú vidno pod nami. A potom sa po asfaltovej ceste vrátiť k prvej tabuli náučného chodníka Ľuborčianskou dolinou. V diaľke slnko osvetľuje kopce Považského Inovca.

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.JPG Snímka 4.JPG Snímka 5.JPG Snímka 6.JPG Snímka 7.JPG Snímka 8.JPG Snímka 9.JPG Snímka 10.JPG Snímka 11.JPG Snímka 12.JPG Snímka 13.JPG Snímka 14.JPG Snímka 15.JPG
Autorka: Sylvia Hoffmannová foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame