Mokrade Turca: Ivančinské močiare a Diviacke kruhy

Mokrade Turca: Ivančinské močiare a Diviacke kruhy

Turčianska záhradka. Tak volajú domáci a básnici údolie medzi Veľkou a Malou Fatrou. Kto tadiaľ aspoň raz prechádzal, dosvedčí, že názov je presný. A predsa sa uprostred Turčianskej záhradky dvíhajú kopčeky: Marské vŕšky. S ekológom Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Blatnici Jánom Topercerom sme na Marské vŕšky vyšli z obce Socovce. Ako mi vysvetlil, ide o pozostatky činnosti prírody v treťohorách a ranných štvrtohorách. Rieka Turiec potom okolo zvyškov hornín urobila dobrú prácu: vymodelovala Turčiansku záhradku. Keď sa ekológ z Marských vŕškov rozhliadne, hneď je mu všeličo jasné; čo z krajiny vyčíta?

Mokrade Turca - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V regióne Turca nájdeme oveľa viac mokradí, spája ich náučný chodník. No je taký dlhý, že je výhodné naplánovať si prechádzku k jednotlivým lokalitám postupne a z rôznych východzích bodov.

Na prechádzke s ekológom Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Blatnici Jánom Topercerom budú naším ďalším východiskovým bodom Diviaky, ktoré sú časťou Turčianskych Teplíc. Lokalita, ku ktorej smerujeme, sa nachádza na Diviackom náplavovom kuželi. Je to vyvýšenina s plochým vrcholom, taká rozsiahla, že bežný človek si ju v krajine ani neuvedomí. Náplavový kužeľ vznikol dávno-pradávno; postupne niektoré jeho časti klesli a tam sa vytvorili mokrade. Napríklad chránený areál Diviacke kruhy, o ktorých hovorí informačná tabuľa.

Mokrade Turca - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Foto:
Snímka 1 - Aj takto to vyzerá uprostred Marských vŕškov pri Socovciach.
Snímka 2 - Pohľad z Marských vŕškov na Socovce. Dedinka spolu s ďalšími leží nad záplavovým územím rieky Turiec, ktorá dodnes tvaruje Turčiansku záhradku.
Snímka 3 - Hoci to vyzerá ako fotomontáž, je to jesenná skutočnosť: Motýlí pozdrav z Marských vŕškov.
Snímka 4 - Pri Ivančinských močiaroch.
Snímka 5 - Ak neprídete k Ivančinským močiarom v čase kvitnutia kosatca žltého, uvidíte ho aspoň na informačnej tabuli.
Snímka 6 - Do lesa pálok neradno ísť, aj v čase sucha tam môžete naraziť na mäkkú a mokrú pôdu.
Snímka 7 - Ján Topercer je dosť vysoký, tráva na Ivančinskom močiari tiež.
Snímka 8 - Chránený areál Diviacke kruhy pri Turčianskych Tepliciach-Diviakoch. Z diaľky vidno mokraď ako plochu hnedej trávy.
Snímka 9 - Zblízka však tráva Diviackych kruhov hnedá nie je.
Snímka 10 - Dôkazom o prítomnosti vody sú vysušené koberce rias.
Snímka 11 - Ján Topercer ukazuje, aký hutný a pevný je koberec, ktorý vysušené riasy vytvorili.
Snímka 12 - Uprostred jedného z Diviackych kruhov. Takto vyzerá ostricová stolička: kopček s ostricou, ktorá už čiastočne odumrela.
Snímka 13 - Na ostricovej stoličke si pohodlne oddýchne aj človek.

Galéria

Snímka 1.JPG Snímka 2.JPG Snímka 3.JPG Snímka 4.JPG Snímka 5.JPG Snímka 6.JPG Snímka 7.JPG Snímka 8.JPG Snímka 9.JPG Snímka 10.JPG Snímka 11.JPG Snímka 12.JPG Snímka 13.JPG
Autorka: Sylvia Hoffmannová foto: Sylvia Hoffmannová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame