Náučný chodník Milochov

Náučný chodník Milochov

Dnešnú turistickú prechádzku začneme na ľavom brehu Váhu blízko Nimnickej priehrady, v mestskej časti Považskej Bystrice - Milochov, ktorá bola kedysi samostatnou obcou.

Od centra mesta je vzdialená asi 9 km. V roku 1957 presídlili Milochov pre výstavbu vodného diela na nové sídlisko v chotári obce. Pôvodná obec bola zaplavená. A teraz súčasnosť - zoberieme vás na náučný chodník, ktorý má 8 zastávok. Dozviete sa o faune, flóre, o kúpeľoch Nimnica, chránených územiach okresu a rôzne iné zaujímavé informácie, no najmä uvidíte pekné výhľady. Sprievodcom Ladislava Eliaša bol Juraj Kulich, vychovávateľ v Centre voľného času v Považskej Bystrici, ktorý má na starosti folklór. Náučný chodník Milochov sa začína v centre zábavy, učenia sa a dobrodružstva.

Náučný chodník Milochov - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Výlet náučným chodníkom Milochov vedie cez les, lúku a obytnú časť, prechádzame rozhraním katastrov Považská Bystrica a Milochov. Po počiatočnom miernom stúpaní okrajom lesa od Stanice mladých turistov prejdete nenáročným, mierne zvlneným terénom zmiešaného lesa. Táto oblasť patrí do Vonkajších Karpát. Svojou krásou Vás na jednotlivých zastávkach náučného chodníka upútajú výhľady na skalnaté hrebene Manínskej úžiny, Súľovských skál, ale i Klapov. Jeho okružná trasa má osem zastávok a môžete ju absolvovať za tri hodiny. Stretli sme Alojza Tománka, ktorý absolvuje túto trasu každý deň, potom pokračujeme v rozprávaní s Jurajom Kulichom, folkloristom a vychovávateľom v Centre voľného času v Považskej Bystrici.

Náučný chodník Milochov - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Fotografie:

  1. Značenie náučného chodníka
  2. Geologické zloženie
  3. Výhľad na Púchov medzi 2. a 3. panelom
  4. Výhľad na Považskú Bystricu od 3. a 4. panelu, vľavo Manín
  5. Výhľad od 5. panelu
  6. Výhľad na Veľký a Malý Manín od panelu č. 5
  7. Výhľad na Kúpele Nimnica od 7. panelu
  8. Informačná tabuľa - Vodná nádrž Nosice, obec Milochov

Galéria

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg
Autor: Ladislav Eliaš foto: Ladislav Eliaš

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame