Všetko o soli

Všetko o soli

Soľ sa na Zemi nachádza prakticky od jej vzniku. Len pred pár rokmi ohlásili kanadskí vedci v provincii Ontario objav najstaršej vody na svete a tým pádom aj najstaršej soli. Má okolo dve miliardy rokov. Či by bola dobrá aj na kuchynské solenie, aj o tom budeme hovoriť tento týždeň. Vždy o takomto čase sa totiž až do piatka stretneme pri téme soľ. Slovo má Soňa Juriková.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Včera sme sa v našom pravidelnom seriáli dozvedeli, že denne by sme nemali zjesť viac ako 5 gramov soli. V prípade, že už máme nejaký srdcovocievny problém, dokonca len 2 gramy. Na výber pritom máme soľ kuchynskú, morskú či varenú. Aké sú medzi nimi rozdiely, zisťovala Soňa Juriková.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka sa zameriavame na soľ - jej pozitívne aj negatívne účinky. Soňa Juriková sa najprv zaujímala, v čom presne nám priveľa soli škodí, potom sme sa pozreli aj na to, ako sa soľ vyrába. V dnešnom pokračovaní sa dozvieme čosi o soliach s rôznymi prímesami.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka sa zaoberáme soľou . Soňa Juriková sa včera zaujímala, prečo sa soľ jodiduje - a dozvedela sa, že Slovensko patrí do top päťky krajín s najlepším príjmom jódu na svete. Dnes si povieme viac o tom kde sa soľ vyrába.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Od pondelka sa rozprávame o soli - dozvedeli sme sa, že:
-  priveľké solenie škodí našim cievam a krvnému tlaku...
- že všetka soľ je principiálne morská a ak si chceme prilepšiť, malo by nás viac zaujímať, či je jodidovaná než to, či pochádza z Himalájí, Havaje alebo z poľskej Wieličky. V poslednej časti soľného seriálu sa Soňa Juriková zamerala na jedinečné vlastnosti soli.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budúci týždeň sa vás opýtame: Viete správne sedieť?

Autorka: Soňa Juriková; Ilustr. foto: andreas160578

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame