Dusičnany v pôde, vode, potravinách

Dusičnany v pôde, vode, potravinách

Dusičnany sú látky prirodzene sa vyskytujúce v prírode, v pôde, aj vo vode. A teda aj v ovocí a zelenine, čiže - v našich potravinách.  Ak je dusičnanov dostatok, rastliny lepšie rastú, ale čo ak ich je priveľa? O dusičnanoch a dôsledkoch ich konzumácie sa budeme rozprávať po celý tento týždeň. Začína Ľudovít Jakubove. 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dusík, základná stavebná látka pre všetky rastliny je dodávaná v podstate v optimálnom množstve aj vo forme dusičnanov. Ľudia však prišli na to, že tieto soli kyseliny dusičnej významne pomáhajú rásť poľnohospodárskym plodinám a začali hnojiť - a tým aj znečisťovať životné prostredie nadmerným množstvom dusičnanov a dusitanov.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dusík - základná stavebná látka, ktorú potrebujú všetky rastliny. Tie potrebujeme my a aby dobre rástli, pomáhame si hnojením dusičnanmi. Je to však vôbec potrebné? Opýtal sa Ľudovít Jakubove Dr. Vladimíra Píša vo Výskumnom ústave pôdoznalectva.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dusičnany sú síce prirodzenou súčasťou prírody, ale ak to s nimi preženieme, spôsobia nám problémy.

101703160826;mravec;STVRTOK Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dusík je základná stavebná látka rastlín, prirodzená súčasť pôdy, ale aj umelo pridávaná vo forme dusičnanov pre vyššie poľnohospodárske výnosy. V minulých dňoch sme si povedali, ako nás môže ohrozovať v pôde, vode. Dnes sú na rade potraviny

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budúci týždeň nahradia dusičňany dane. Máme na ne? Či skôr - ako na ne? Poradíme od pondelka.

Autor: Ľudovít Jakubove; Ilustr. foto: Photoshopper24

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame