Daňové priznania

Daňové priznania

Marec je známy napríklad ako mesiac knihy. Pre mnohých je však skôr mesiacom daňových priznaní – a vypisovanie formulárov niekedy zabolí aj viac ako platenie daní. Aby sme vám to aspoň trochu uľahčili venujeme tejto téme náš ranný seriál. Základnou otázkou začína Dáša Omastová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vyplniť daňové priznanie môže byť poriadna výzva, veď napríklad formulár typu B má viac než stotridsať riadkov. Hoci sa môže zdať, že najviac potrápia výpočty v nich, nie je to celkom tak - najčastejším kameňom úrazu býva riadok určený na podpis - ľudia naň totiž často zabudnú. Na čo si dať ešte pozor, povie Dáša Omastová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koniec marca a s ním aj termín na podanie daňového priznania sa nezadržateľne blíži. Aby sme vám toto obdobie aspoň trochu uľahčili, venujeme sa každé ráno práve tejto povinnosti. Dnes sa pozrieme na daňové priznanie typu A. Komu je určené a na čo v ňom nezabudnúť, povie Dáša Omastová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento rok odovzdáme podľa odhadov asi 1 200 000 daňových priznaní. Podať ho musí každý, kto za minulý rok zarobil viac ako 1901 eur a 67 centov. Dnes máme niekoľko rád pre tých, ktorých čaká daňové priznanie typu B. Viac o tomto zelenom tlačive so žltým pásikom povie Dáša Omastová.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už takto o týždeň je tu deň D - 31. marec - posledný termín na podanie daňových priznaní. Ak ste náhodou ešte nezačali s vypĺňaním, je ten najvyšší čas. Pomôcť sa snažíme aj my  - v dnešnej časti seriálu poradí Dáša Omastová právnickým osobám.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veríme, že svoju daňovú povinnosť zvládnete bez väčších komplikácií. Budúci týždeň poradíme zase žiakom, ktorých čaká výber strednej školy a vypĺňanie prihlášky.

Autorka: Dáša Omastová; Ilustr. foto: TASR/F. Iván

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame