Poradíme vám s výberom strednej školy

Poradíme vám s výberom strednej školy

Tento týždeň poradíme tým, ktorí váhajú nad výberom strednej školy. Dnes sa pozrieme na duálne vzdelávanie, so zamestnávateľom sa totiž žiaci a rodičia môžu dohodnúť už len do konca tohto týždňa. Svojich partnerov má aj Stredná odborná škola obchodu a služieb Samuela Jurkoviča, ktorú navštívila Ľubomíra Goljerová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa rozprávali o duálnom vzdelávaní. Vhodné je pre tých, ktorí sa chcú venovať remeslám - študovať praktický odbor. Ako však vôbec zistiť, či je žiak na to vhodný? Školy si ho síce otestujú, no dôležitú úlohu tu zohrávajú aj rodičia, učitelia, poradcovia. Pokračuje Ľubomíra Goljerová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V minulom školskom roku bolo pre budúcich stredoškolákov otvorených 702 stredných, 69 špeciálnych a 76 praktických škôl. Termíny podávania prihlášok sa blížia a tak sa Ľubomíra Goljerová vybrala na Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu. Aké má deviatak možnosti? Túto otázku položila hovorkyni Ivane Skokanovej.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podal som si obe prihlášky na gymnázium" - aj takéto odpovede sme našli v deviatackej triede. Gymnázium je však všeobecné vzdelanie a títo žiaci by mali počítať s tým, že ich na trh práce nepripraví. Ich ďalšia cesta by mala smerovať na "vysokú", uvedomujú si to však súčasní záujemcovia?

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak ste študijné typy s dobrými výsledkami, chcete ísť na vysokú a vybrali ste si gymnázium - gratulujeme - vtedy túto možnosť odporúčajú aj odborníci. No niekto má radšej prax a potom by si mal vybrať niektorú zo stredných odborných škôl. Ako sa v nich vyznať poradí aj dnes Ľubomíra Goljerová.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak dúfajme že deviataci si vyberú dobre, k úžitku svojmu i nás všetkých. My sa od pondelka zameriame na huby. Hoci v minulosti ich považovali len za doplnok stravy alebo pochutinu, stále viac sa hovorí o ich pozitívnych, dokonca liečivých účinkoch na ľudský organizmus.

Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame