Elektronické schránky

Elektronické schránky

Firmy a ich štatutári musia od začiatku júla komunikovať so štátom online - cez svoje elektronické schránky. Na túto povinnosť však stále nie je pripravených viac než 90 000 z nich a na to, aby si zariadili všetko potrebné, majú už len posledných pár dní. Chceme pomôcť, preto v našom rannom seriáli prejdeme celý proces krok za krokom. Začneme vybavením elektronického občianskeho preukazu. Počúvajte pozorne Dášu Omastovú.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Viac než 28 tisíc štatutárov tento proces dotiahlo len do polovice - majú síce preukaz s čipom, no nevybavili si k nemu potrebné kódy. Aj oni sa preto musia zastaviť na oddelení dokladov, inak sa do svojej schránky neprihlásia.

Tento týždeň radíme štatutárom, ktorí musia od júla komunikovať so štátom online cez svoju elektronickú schránku. Ak už ste obehali úrady a máte v rukách čítačku, bezpečnostné kódy, či certifikáty k tvorbe zaručeného elektronického podpisu je čas sadnúť si za počítač, vyhrnúť si rukávy a nainštalovať všetko potrebné.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak by ste predsa len tápali, na stránke sú dostupné aj videonávody a k dispozícií je aj kontaktné centrum.

Od prvého júla štát aktivuje všetkým firmám ich elektronické schránky na doručovanie úradných dokumentov. Úlohou štatutárov teda je, aby sa do schránok  - a k svojej pošte vedeli dostať.. Od pondelka sme si povedali všetko o elektronickom občianskom preukaze, podpise, potrebných aplikáciách - skrátka - všetko potrebné sme nainštalovali, dnes sa teda môžeme slávnostne prihlásiť do e-schránky spolu s Dášou Omastovou.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom seriáli sme už prešli krok po kroku všetko potrebné k tvorbe a spusteniu elektronických schránok, ktoré budú pre firmy už o pár dní povinné. Ak ste niečo nestihli, nájdete to na našom webe. V dnešnej časti sa zameriame na základ elektronickej komunikácie - na preberanie úradnej pošty online. Viac Dáša Omastová.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už o približne dva týždne budú chodiť firmám dôležité úradné dokumenty online. Pani poštárku vystrieda elektronická schránka v ktorej sa štatutári musia zorientovať. O tom, ako sa dostať do e-schránky, ako prijímať správy sme hovorili včera, dnes povieme, ako z nej správy úradom posielať - ide o významné šetrenie vášho času. Tak klikajte spolu s Dášou Omastovou.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Budúci týždeň nám zas poradia autonomádi, ako absolovovať cestovateľské dlhé trasy na 4 kolesách..

Autorka: Dáša Omastová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame