Ako skĺbiť prácu a starostlivosť o najmenších

Ako skĺbiť prácu a starostlivosť o najmenších

Skĺbiť prácu a rodinu sa dá aj inak ako za pomoci jaslí či škôlky. Riešením môže byť napríklad coworking. Ide o priestor, kde si môžete prenajať pracovný stôl, pričom vedľa je škôlka alebo detský kútik, kde sa vám za poplatok postarajú o dieťa. Koncept funguje vo viacerých západných krajinách. U nás máme len dve takéto prevádzky, obe v Bratislave. Navštívila ich Pavla Lényiová.

  1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes sa pozrieme čo robiť, ak sa vaše dieťa nedostalo do štátnej škôlky. Väčšina rodičov potom vyhľadá súkromnú škôlku, ktorá je ale drahšia. Dá sa to však vyriešiť aj inak: rodičia môžu v práci požiadať o skrátenie úväzku a pri dieťati sa striedať. Pavla Lényiová to vysvetlí na príklade jednej rodiny.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj otec môže byť na materskej dovolenke a rovnako ako matka bude dostávať 75% z hrubej mzdy. Jeho dovolenka však trvá o niečo kratšie - 28 týždňov a za určitých okolností popritom tom môže aj pracovať. To je aj prípad Karola Prudila, ktorý zvláda viesť firmu a zároveň sa starať o ročného syna. Pokračuje Pavla Lényiová.

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mnohé ženy nechcú počas materskej či rodičovskej dovolenky úplne vypadnúť z pracovného tempa. Dnes sa pozrieme na tie, ktoré sa rozhodli vziať si dieťa do kancelárie či dielne. Či sa dá za takýchto okolností podávať pracovný výkon sa Pavla Lényiová pýtala umelkyne, aj šéfky strojárskej firmy.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj kancelária môže celkom dobre poslúžiť ako náhrada detských jaslí. Šéfka strojárskej firmy si zriadila v tej svojej detský kútik a prvá a potom aj druhá dcéra tam s ňou strávili prvý rok života. Táto aktívna matka si pochvaľuje, že mohla byť stále s deťmi a zároveň sa venovať firme. Ako ale akceptujú kolegovia či obchodní partneri deti na pracovisku? Zaujímala sa Pavla Lényiová.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je veľmi dôležité dobre si skombinovať prácu so starostlivosťou o dieťa, ale rovnako dôležité je nájsť si to správne zamestnanie, profesiu. Práve tomu sa budeme venovať budúci týždeň.


Autorka: Pavla Lényiová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame