Februárový prevrat deň po dni

Februárový prevrat deň po dni

Tento týždeň uplynie 70 rokov od udalostí, ktoré na viac ako štyri desaťročia určili osud Československej republiky. Finále zápasu o demokraciu trvalo šesť dní - od 20. do 25. februára 1948. Predchádzalo mu ale niekoľko rokov dramatického politického vývoja. V našom seriáli sa deň po dni pokúsi Boris Koreň zrekonštruovať najdôležitejšie udalosti februárového prevratu. A začneme prejavom.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v seriáli venovanom 70. výročiu udalostí, ktoré minulý režim nazval  „Víťazný február“.  Trinásteho prijala československá vláda uznesenie, v ktorom žiada ministra vnútra Václava Noska, aby ponechal vo funkcii osem nekomunistických obvodných veliteľov polície v Prahe. Šestnásti ministri prehlasujú vo vláde desiatich komunistických. Nosek to ale odmieta a začína sa hovoriť o demisii. Pokračuje Boris Koreň. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v seriáli o februárovom prevrate v roku 1948. Je 21. február, druhý deň vládnej krízy. 12 ministrov z nekomunistických strán podalo demisiu. Na pád vlády to nestačí a prezident Eduard Beneš zatiaľ ich demisiu ani neprijal. Komunistická strana sa ho preto snaží dostať pod tlak a burcuje ľudí, aby vyšli do ulíc. Viac povie Boris Koreň:

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Bola nedeľa, 22. február 1948. Do Prahy prišlo osemtisíc odborárov z celého Československa. Medzi nimi asi tisícka nekomunistických delegátov. Zo Slovenska pricestovalo viac ako 860 odborárov. Zástupcovia demokratických strán dúfali, že ich zástupcovia prejavia nesúhlas s prijatím demisie ministrov a doplnením vlády o komunistami vybraných členov... Boris Koreň pokračuje v seriáli, v ktorom deň po dni mapuje udalosti spred 70. rokov:

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zjazd odborárov 22. februára 1948 schválil hodinový generálny štrajk, ktorý mal byť nátlakovou akciou na prijatie politických požiadaviek Klementa Gottwalda. Na Slovensku riadi podľa inštrukcií z Prahy ďalší vývoj udalostí komunistický minister poľnohospodárstva Július Ďuriš. Je pondelok, 23. februára 1948. Nastupuje ďalšia fáza vývoja udalostí - teror. Viac povie Boris Koreň.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V utorok 24. februára 1948 trvá vládna kríza už piaty deň. Prezident Eduard Beneš odoláva tlaku a demisiu 12-tich ministrov nekomunistických strán zatiaľ neprijal. Zatknuté sú už stovky nepohodlných ľudí, predovšetkým z národnosocialistickej strany a zatýkajú ďalších. Hlavnou udalosťou dňa bol generálny štrajk na podporu komunistických požiadaviek. Pokračujeme ďalšou časťou seriálu -  Boris Koreň sa v ňom snaží zrekonštruovať februárové dni, ktoré otriasli Československom.

6. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pokračujeme v našom seriáli, v ktorom sa deň po dni snažíme zrekonštruovať udalosti, ktoré v Československu predchádzali prevzatiu moci komunistickou stranou. Generálny štrajk na podporu jej požiadaviek, na ktorom sa zúčastnilo dva a pol milióna ľudí, bol najväčšou protestnou akciou v dejinách štátu. V stredu 25. februára už nevychádzali iné ako komunistické noviny a rozhlas bol tiež v ich rukách. Ulice patrili davu a milicionárom, akčné výbory Národného frontu zosadili tisícky nepohodlných úradníkov a funkcionárov, v Čechách zakázali vstup do kancelárií viacerým demokratickým ministrom a na Slovensku povereníkom z Demokratickej strany. Stovky ľudí už boli vo väzení. Pokračuje Boris Koreň:

7. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je deň po. Keď 25. februára 1948 prezident Eduard Beneš schválil členov novej československej vlády navrhnutých Klementom Gottwaldom, Komunistickej strane už nič nestálo v ceste, aby prevzala všetku moc v krajine. Akčné výbory už stihli odvolať tisícky úradníkov a funkcionárov, stovky nepohodlných ľudí už sedeli vo väzení, politické práva a slobody boli už výrazne obmedzené. Nastala nová etapa budovania socialistického spoločenského poriadku. Dnes končíme naše spomínanie na to, čo sa stalo pred sedemdesiatimi rokmi - na tzv.  Víťazný Február, ktorý priniesol do krajiny komunistickú totalitu. Slovo má Boris Koreň:

8. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Boris Koreň; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame