Týždeň mozgu

Týždeň mozgu

Od pondelka do piatka budeme hovoriť o orgáne, vďaka ktorému myslíme, učíme sa, hovoríme, pohybujeme sa a môžeme si pamätať zážitky. Reč bude o tom, ako sa oň starať - čo jesť, čo robiť, aby nám nezlenivel, ako si cvičiť pamäť, sústredenie, tvorivosť či predstavivosť. Na úvod Lenka Dzobová ponúka zopár zaujímavostí: 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas aktuálneho Týždňa mozgu hovoríme aj my o tomto dôležitom orgáne v seriáli od pondelka. Včera sme si povedali, aká strava a živiny sú pre mozog dôležité, aby pracoval dobre. Dnes si s Lenkou Dzobovou posvietime na to, ako sa dá mozog cvičiť aj v staršom veku:

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kognitívny tréning mozgu obsahuje rôzne úlohy takpovediac na hlavu - alebo na pamäť. Počas aktuálneho Týžňa mozgu s redaktorkou Lenkou Dzobovou trénujeme mozog a zameriame sa na pozornosť. Precvičili si ju aj seniori s Alzheimerovou chorobou v bratislavskom centre Memory:

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Po škole sme si vydýchli, že už nikdy sa nebudeme musieť učiť a odpovedať. Teraz nám odborníci tvrdia, že toto nie je dobrá cesta. Mozog by mal stále dostávať nové podnety, aby nezlenivel a aby bol dlho fit. Pripomíname to počas aktuálneho Týždňa mozgu. Neurobiológ Tomáš Hromádka Lenke Dzobovej vymenoval nástrahy dnešnej doby:

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas Týždňa mozgu hovoríme o tom, čo mu prospieva. Prebrali sme rôzne pamäťové cvičenia - rozprávanie, kreslenie, vyúčbu cudzích jazykov, logické hry. To všetko ale nestačí. Občas treba aj vstať z gauča a ísť si zašportovať. Dnes si povieme, prečo je pre mozog dôležitý fyzický pohyb:

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame