Staráme sa o detské zúbky

Staráme sa o detské zúbky

Výzva svetovej zdravotníckej organizácie znie jasne - urobiť všetko preto, aby deti narodené po roku 2026 už nemali žiadny zubný kaz. Stomatológovia tvrdia, že sa to dá. Zásadnú úlohu pri tom majú rodičia. Práve im budeme teda celý týždeň radiť. Ľubomíra Goljerová si ich pýtala – odkedy ste začali s čistením detských zúbov? 

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň hovoríme o tom, že detské zúbky by mohli a mali byť bez jediného kazu - treba na to však trochu vedomostí a veľa trpezlivosti. Včera sme radili ako sa starať o chrup najmenším bábätkám, dnes sa Ľubomíra Goljerová zameria na obdobie od prvého do tretieho roka.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Teraz sa pozrieme na zúbky deťom medzi tretím až piatym rokom života. Detskí stomatológovia hovoria - prevencia je vždy lacnejšia ako liečba. Lenže motivovať malé živé striebra aby sa naučili pravidelne si čistiť zuby a nebáli sa lekára je, povedzme si na rovinu, práca pre profesionála. Ľubomíra Goljerová hľadala inšpiráciu najskôr v uliciach - ako vy motivujete svoje deti?

3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zubný kaz je najčastejšie infekčné ochorenie na svete. Stomatológovia hovoria, že ľudstvo by sa ho dokázalo zbaviť - začať však treba od útleho veku. Ľubomíra Goljerová sa dnes zameria na deti s mliečnym chrupom.

4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Trvalý chrup sa začína prerezávať približne v šiestom roku dieťaťa a kým sa všetky zuby "vymenia" chvíľu to potrvá. Aj v tomto období je treba našim ratolestiam dozerať na zúbky - či si ich dobre čistia, či sa všetko vyvíja tak ako má. Robíte to?  Ľubomíra Goljerová sa opýtala mamičiek.

5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame