Ochrana očí v lete

Ochrana očí v lete

V lete si lúče slnka užívame radi aj pri mori, na kúpaliskách či prírodných jazerách. Naše oči však vtedy dostávajú zabrať, a pritom pre ich ochranu stačí málo. V seriáli s Lenkou Dzobovou bude tento týždeň reč o jednom z najfascinujúcejších orgánov nášho tela - o očiach a o tom, ako si ich v lete chrániť. Zaslúžia si to. Veď ich výkon bije do očí: 

Ochrana očí v lete - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

No a pozor by si mali dať aj šoféri napríklad počas cesty na dovolenku. Príliš tmavé slnečné okuliare môžu znížiť vnímanie detailov či farieb na svetelnej signalizácii.

Včera sme v seriáli s Lenkou Dzobovou hovorili aj o tom, že pri vode je dobré tieniť si oči - pretože hladina mora či jazera z rôznych strán odráža lúče slnka. Dnes nazrieme hlbšie do vody. V bazénoch aj prírodných jazerách môžu oči podráždiť rôzne baktérie.

Ochrana očí v lete - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň hovoríme ako sa starať o oči počas leta. Včera bola reč o vode a infekciách, dnes príde na rad naša záchrana pred horúčavou - klimatizácia. Aký môže mať vplyv na oči? Viac povie Lenka Dzobová:

Ochrana očí v lete - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes budeme v seriáli s Lenkou Dzobovou hovoriť o syndróme suchého oka - okrem dlhodobého pobytu v klimatizovaných priestoroch k nemu môže prispieť aj práca v kancelárii, za počítačom - práve vtedy totiž zabúdame žmurkať - a to je chyba:

Ochrana očí v lete - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň s Lenkou Dzobovou hovoríme o tom, ako sa starať o oči v období letných dovoleniek. Dnes si povieme, na čo treba myslieť, ak plánujete operačný zákrok, ale aj to, prečo je dobré mať na dovolenke rezervné okuliare - najprv však "očná" zaujímavosť od antropologičky Michaely Dörnhöferovej z Univerzity Komenského:

Ochrana očí v lete - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame