Triedenie odpadu

Triedenie odpadu

Európska únia robila posledný prieskum o recyklovaní odpadu v roku 2015. Výsledok? Horšie ako my je na to už len Malta. Najnovšie sa dá okrem plastov, papiera, kovov, skla či textilu triediť aj biologický odpad. Práve o ňom sa s odborníkmi rozprávala Ľubomíra Goljerová. 

Triedenie odpadu - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vieme vôbec triediť odpad? Občas to stojí a padá iba na našej pohodlnosti. Zvlášť, keď niektoré veci majú v sebe kombinované materiály a vtedy je dôležitý aj správny výber koša. Hlavne plasty vedia situáciu komplikovať. Ľubomíra Goljerová preto začína anketou – kde by ste napríklad hodili téglik z jogurtu?

Triedenie odpadu - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď povieme papier a sklo - pomyslíte si - tu sa nič nové nedozvieme. Napriek tomu s ich separovaním máme problémy. Do koša na papier v domácnosti pána Branislava nazrela Ľubomíra Goljerová:

Triedenie odpadu - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sa pýtame - viete správne triediť odpad? Napríklad ten nadrozmerný patrí obyčajne na zberný dvor - ale zoberú vám ho len ak platíte za komunálny odpad a ste obyvateľom mesta, kde dvor sídli. Na jeden taký zamierila aj Ľubomíra Goljerová - privítal ju vedúci Peter Šplháček:

Triedenie odpadu - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Textil začína byť celosvetovým problémom - jeho výroba je veľmi neekologická a spotreba priveľká. Čo ale robiť, keď sa potrebujeme zbaviť napríklad obnoseného oblečenia? Poradí Ľubomíra Goljerová.

Triedenie odpadu - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame