Peniaze hýbu svetom

Peniaze hýbu svetom

Peniaze hýbu svetom... No nie vždy to bola pravda. V takom praveku si ľudia nevedeli predstaviť, že by za kilo mamutieho mäsa zaplatili akousi drobnou mincou. Kedy teda prišli na scénu prvé peniaze? Ako medzi sebou ľudia obchodovali, keď ešte nepoznali mince a bankovky? Aj o tom je náš seriál na tento týždeň, ktorý pripravil Lukáš Mano.   

Peniaze hýbu svetom - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V našom seriáli sa venujeme peniazom. Starovekým Grékom vďačí ľudstvo nielen za známych filozofov, matematikov a vedcov, ale aj za prvé platidlá - mince z drahých kovov. Lukáš Mano sa rozprával s historikom Henrichom Hrehorom.

Peniaze hýbu svetom - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slávna módna návrhárka Coco Channel raz povedala: „Sú ľudia, ktorí majú peniaze, a ľudia, ktorí sú bohatí.“ K akej skupine patríte vy? Lukáš Mano tvrdí, že či už k jednej alebo druhej, peniaze sa vždy zídu.

Peniaze hýbu svetom - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z nášho éteru čoraz častejšie zaznievajú vianočné pesničky. Najkrajšie sviatky v roku utužujú rodinu a priateľov, ale tešia aj obchodníkov, ktorí na nich pekne zarobia. Koľko peňazí by sme mali investovať do darčekov? Aj to zisťoval v seriáli týždňa Lukáš Mano, ale najprv načrel do histórie peňazí.

Peniaze hýbu svetom - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to trochu paradox - mince sa vyrábali často zo vzácnych materiálov. Napriek tomu vyššiu nominálnu hodnotu získali papierové bankovky. Lukáš Mano zisťoval aj to, kedy sa po prvý raz objavili na našom území.

Peniaze hýbu svetom - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autor: Lukáš Mano; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame