Kváskovanie

Kváskovanie

Droždie vymenili za obyčajnú zmes múky a vody - reč je o ľuďoch, ktorým učarovalo takzvané "kváskovanie"...A práve o ňom bude reč s Lenkou Dzobovou celý tento týždeň. Medzi mladými ľuďmi je to totiž akýsi trend a návrat k tradičným postupom výroby chleba či koláčov. Začíname pri otázke, čo to vlastne kváskovanie je:

Kváskovanie Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čoraz viac ľudí sa zaujíma o takzvané kváskovanie. Namiesto droždia dávajú do cesta svoj vlastný kvások vyrobený podľa starej receptúry iba z múky a vody - a aj keď to znie jednoducho, je to celkom veda. A tak sa Lenka Dzobová pýtala na najdôležitejšie zásady.

Kváskovanie - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme hovorili o tom, ako si pripraviť kvások iba z dvoch surovín - z múky a vody. Podľa tejto starej receptúry pečie aj mladá mamička Petronela. Na rozhovor s Lenkou Dzobovou prišla aj s bochníkom kváskového chleba - vyzeral výborne a ešte lepšie chutil.

Kváskovanie - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pozývame vás opäť do kuchyne, v ktorej čoraz viac mladých gazdiniek kváskuje - cesto na pečenie im vykysne vďaka kvasu, ktorý si samy vypestujú. Pozor ale na pojmy - aj keď takémuto kvasu hovoria nežne kvások, nepridávajú doň droždie ani mlieko či cukor, ale len múku a vodu.  A tak dnes s Lenkou Dzobovou porovnávame:

Kváskovanie - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň s Lenkou Dzobovou pečieme podľa starej receptúry - kvások si vyrábame iba z múky a vody. Povedali sme aj to, že je to celá veda, preto sa nečudujte, ak sa vám zo začiatku nedarí. Tento domáci miláčik dokonca môže, a o tom sa milovníkom kvásku hovorí ťažko, ale áno - môže aj ochorieť, aj umrieť. V tom prípade pozor:

Kváskovanie - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.





Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame