Biely kódex

Biely kódex

Jazdi ohľaduplne! Spomaľ, križovatka!  Aj keď sa môže zdať, že ideme na cesty, nie je to celkom tak. Namiesto zimných pneumatík si celý týždeň budeme obúvať lyže a reč bude o Bielom kódexe - teda o pravidlách pre návštevníkov lyžiarskych stredísk. Pozrieme sa na ne s redaktorkou Lenkou Dzobovou: 

Biely kódex - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Treba už len dúfať, že to bol len klasický nebolestivý pád, po ktorom sa otrasieme a lyžujeme ďalej... A po takejto skúsenosti si hádam dáme väčší pozor aj na odstup od ostatných účastníkov na svahu.

Či si obujete lyže alebo snowboard, na svahoch musíte dodržiavať isté pravidlá - takzvaný biely kódex. Hovoríme o ňom tento týždeň s Lenkou Dzobovou. A treba sa s ním zoznámiť ešte skôr, ako pôjdete na svah plný ľudí. Vedeli by ste vymenovať aspoň niekoľko pravidiel?   

Biely kódex - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Biely kódex - súbor pravidiel ako sa treba správať na svahoch v lyžiarskych strediskách je našou témou tento týždeň. Hovorili sme už o rýchlosti, ohľaduplnosti, aj bezpečnom odstupe. Dnes sa s Lenkou Dzobovou pozastavíme pri zastavení a státí na trati.

Biely kódex - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Rešpektovať označenia a pokyny! Pravidlo, ktoré platí nielen na cestách, ale v rámci Bieleho kódexu aj na svahoch v lyžiarskych strediskách. Aj tam nájdete "dopravné značky". Lenka Dzobová oslovila Martina Belása z Fakulty Telesnej výchovy a športu UK:

Biely kódex - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

S Lenkou Dzobovou sa celý týždeň venujeme Bielemu kódexu - teda pravidlám, ktoré treba dodržiavať na lyžiarskych svahoch. Týkajú sa predovšetkým bezpečnosti -  pri tej zostaneme aj dnes...Pozrieme sa na bezpečný výstroj a začneme prilbou, ktorá je povinná pre deti a mládež. Hovorí Ján Kriváň, vedúci vzdelávania Slovenskej asociácie učiteľov lyžovania a snowboardingu:

Biely kódex - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Galéria

51081662_2245833105742749_5647269712292216832_n.jpg 51048593_787766824921730_4478033383569489920_n.jpg
Autorka: Lenka Dzobová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame