Čo zbierame

Čo zbierame

Zbierať sa dá všeličo. Rastlinky, tašky, kamene, listy či známky. Potvrdia vám to aj vaše deti a psychológ zase potvrdí, že zberateľstvo má svoje pozitíva. Eva Pribylincová ale najskôr oslovila sedemročného Olivera. 

Čo zbierame 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prečo zbierame vrecúška, kamienky, servítky či lyže. Zberateľská záľuba nie je len o vytváraní zbierok. Filatelista Vojtech Jankovič sa zberateľstvu venoval už na základnej škole, zbieral známky so športovou tematikou a teraz sa snaží odovzdávať svoje skúsenosti ďalej. Aj o tom, čo je v jeho zbierke najcennejšie s ním hovorila Eva Pribylincova.

Čo zbierame 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zberateľstvo nie je konzum. Deti učí, aj vychováva. Eva Pribylincová o fenoméne zberateľstva hovorila s odborníkom na hračky, aj s autorkou bestsellerov. Najmä rodičia, počúvajte pozorne.

Čo zbierame 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je to zberateľ, sám to priznal. A tak sa zamestnal na mieste, kde sa veci zbierajú, skúmajú, vystavujú, uchovávajú. Ideálne miesto pre vášnivého zberateľa, priznal Eve Pribylincovej kurátor Maroš Šmid, vedúci Slovenského múzea dizajnu v Bratislave. Treba však dodať, že nie je zberateľstvo ako zberateľstvo.

Čo zbierame 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sa venujeme téme zberateľstvo a tak dávame do vašej pozornosti výstavu 100 rokov dizajnu. Je to prvá expozícia histórie a súčasnosti nášho dizajnu a úžitkového umenia od roku 1918 až po súčasnosť - a možno tam nájdete aj niečo, čo ste vy sami roky zbierali a opatrovali. Eva Pribylincová sa zamerala na rok prelomu - Nežná revolúcia zatriasla aj fenoménom zberateľstva.

Čo zbierame 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Eva Pribylincová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame