Rajčiny budú obsahovať viac vitamínu D

Rajčiny budú obsahovať viac vitamínu D

Vyzerá to tak, že onedlho nebudeme vyberať rajčiny v obchodoch podľa farby a vône, ale podľa množstva vitamínu D. Informácie pridá Richard Dedek.

Spektrum 09.06.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Britskí vedci z Inštitútu John Innes Centre vytvorili rajčinu obohatenú o vitamín D. Podarilo sa im to tak, že deaktivovali jeden z jej génov. Paradajky prirodzene vytvárajú rôzne chemické látky, ktoré by mohli viesť k vzniku vitamínu D, rastliny ich však využívajú na výrobu iných látok pre vlastnú potrebu. Po zásahov vedcov už produkujú vitamín D 3 a treba povedať, že takáto úprava génov je zásadne odlišná ako tradičná genetická modifikácia. Legislatíva Spojeného kráľovstva zatiaľ nedovoľuje použiť takéto paradajky na predaj, britská vláda predloží návrh na zmenu v priebehu týchto dní.

Americkí vedci náhodou zaznamenali mozgovú aktivitu umierajúceho človeka a svoje poznatky uverejnili v časopise Frontiers In Aging Neuroscience. Pôvodne skúmali mozog 87 ročného muža s epilepsiou pomocou elektroencefalografie, pacient však náhle dostal infarkt a zomrel. Prístroj však pokračoval v meraní. 30 sekúnd pred aj 30 sekúnd po zastavení srdca sa pacientove mozgové vlny zmenili na typ gama, dochádza k nim, keď sa človek sústredí, medituje, sníva, spomína alebo spracováva informácie. Je to prvá štúdia svojho druhu a mohla by pripraviť pôdu pre ďalšie výskumy, vďaka ktorým môžeme pochopiť, čo sa deje počas a po smrti s našim mozgom.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame