Slovenské historické organy - 22. ročník festivalu

Slovenské historické organy -  22. ročník festivalu

Rozhovor s riaditeľom medzinárodného festivalu Slovenské historické organy organovým interpretom a pedagógom prof. Jánom Vladimírom Michalkom o situácii v záchrane slovenských historických organov a o programe 22.ročníka festivalu...

Organ je kráľom hudobných nástrojov – je najväčší a najzložitejší. Od polovice 13.storočia je súčasťou západoeurópskej liturgie. S cieľom poukázať na hodnoty historických organov, ktoré často chátrajú, napriek tomu, že kvalitou patria do európskeho kultúrneho dedičstva, založili v roku 1992 významní organisti Eva Kamrlová,  prof. Ferdinand Klinda spolu so známym slovenským organológom Mariánom Alojzom Mayerom medzinárodný festival Slovenské historické organy. Pred jeho 22.ročníikom – ktorý sa uskutoční od 26. do 31.augusta - sa Hana Beranová porozprávala s riaditeľom festivalu, organovým interpretom a pedagógom profesorom Jánom Vladimírom Michalkom.

Slovenské historické organy - 22. ročník festivalu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Koncerty 22.ročníka medzinárodného festivalu Slovenské historické organy sa od  26. do 31.augusta uskutočnia v  Kunešove, Ružindole, Kysuckom Novom meste, Zlatých Klasoch, Vrbovciach a v kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci v Bratislave.  Mimochodom, údajne najromantickejší organ je v Dóme sv. Alžbety v Košiciach, jedným z najlepších organov v sakrálnom prostredí na Slovensku s netradičným usporiadaním je organ v kostole sv. Kataríny v Kremnici, najmodernejší organ je v Slovenskej filharmónii a najväčším nástrojom v koncertnej sieni je organ v budove Slovenského rozhlasu.

Hana Beranová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame