O keltskej Bratislave v SNM

O keltskej Bratislave v SNM

SNM - Historické múzeum na Bratislavskom hrade pokračuje v cykle prednášok k výstave Kelti z Bratislavy. Ako štvrtá v poradí odznie prednáška Igora Bazovského „Bratislavské oppidum vo svetle historických a archeologických prameňov". Prednáška bude poslednou pred „letnou pauzou".

Pred viac ako dvetisíc rokmi vzniklo v centre dnešnej Bratislavy prvé sídlo mestského typu, tzv. oppidum , ktoré bolo strediskom keltského kmeňa Bójov. Pozoruhodné, a v oblasti stredného Dunaja unikátne, sú jeho intenzívne kontakty s rozpínajúcou sa Rímskou ríšou. Tie sa prejavili napríklad stavbou komplexu honosných kamenných architektúr na dnešnom bratislavskom hradnom kopci a dovozom rímskeho tovaru (najmä vína). Podľa rímskych predlôh razili miestni vládcovia mince s nápismi v latinke, ktoré sú prvými dokladmi latinského písma na našom území. Kontakty s Rímskou ríšou neboli iste náhodné, ale boli pravdepodobne súčasťou premyslenej rímskej stratégie, ktorá počítala s budúcim ovládnutím stredodunajského priestoru.

Prednáška sa uskutoční posledný júnový štvrtok 29. júna o 16.30 v Hudobnej sieni na prvom poschodí Bratislavského hradu. Vstup je voľný.

foto: SNM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame