Horskí záchranári

Horskí záchranári

Osemnásť, tristo (18 300). Ak vám toto číslo nič nehovorí, tak váš výlet v horách je to dobre, pretože ide o tiesňovú linku horskej záchrannej služby a pomoc na horách ste teda nepotrebovali. Už o týždeň (15. júna) sa však končí zimná uzávera turistických chodníkov vo Vysokých tatrách, a hneď potom pribudnú pošmyknutia, zlomeniny, pády... a linka bude vyťaženejšia. Ako sa horskí záchranári pripravujú na letnú sezónu a ako vyzerá ich služba? Aj o tom bude náš Príbeh na týždeň. Ale poďme pekne po poriadku. Pozrime sa najprv do minulosti s Lukášom Manom.

Horskí záchranári 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prísť do práce a nevedieť, čo vás čaká. To je bežná rutina horských záchranárov, ktorí sa denne vydávajú do hôr a riskujú vlastný život, aby zachránili ten náš. Za veľkú väčšinu krízových situácií si pritom turisti môžu sami - nevhodným vybavením, či precenením vlastných schopností. Ako ale zistil Lukáš Mano, vyraziť do terénu nemôžu záchranári len tak, musia sa najprv poriadne pripraviť...

Horskí záchranári 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak niekto vo Vysokých Tatrách potrebuje pomoc a zavolá na tiesňovú linku horských záchranárov, tí nevyrážajú do terénu hneď, ale si celú akciu najskôr do posledných detailov premyslia. Ak by totiž podcenili prípravu, v teréne sa im to môže vypomstiť. Pokračuje Lukáš Mano.

Horskí záchranári 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Práca horského záchranára sa nikdy nekončí a každý jeden je pripravený zasiahnuť v ktorúkoľvek hodinu, pretože aj z domu ho môžu povolať do služby. Hoci je každá akcia individuálna, ako Lukášovi Manovi povedal riaditeľ horskej služby Jozef Janiga, najťažšie výjazdy sú tie, na ktorých zranený boj o život prehrá.

Horskí záchranári 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý týždeň sa v príbehu venujeme horským záchranárom, ktorí aj v nečase vyrážajú do terénu zachraňovať zranených či dezorientovaných turistov vo Vysokých Tatrách. A keďže sa v pondelok 15. júna končí zimná uzávera turistických chodníkov, horskí anjeli strážni sa už teraz pripravujú na letnú sezónu. Pre tých, ktorí sa chystajú dovolenkovať v našich veľhorách majú niekoľko odkazov. Ale najskôr sa Lukáš Mano ešte vráti k ich práci...

Horskí záchranári 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


 

Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame