Rozhlasové osobnosti I. (spravodajstvo a publicistka)

Rozhlasové osobnosti I. (spravodajstvo a publicistka)

V lete sme vám ponúkli cyklus relácií o histórii Slovenského rozhlasu. Za jeho dedičstvom, za každou z miliónov odvysielaných hodín stoja konkrétni ľudia - redaktori, technici, dramatickí či hudobní umelci a mnohí ďalší. V rozhlasovej 95. ročnej histórii pracovali, alebo s ním spolupracovali tisícky ľudí. V ďalšej časti projektu si malú časť z nich pripomenieme. Tento týždeň začíname spravodajstvom a publicistkou.

Júliusa Randýska si už nemôžete pamätať, jeho hlas znel naposledy éterom pred viac ako 80. rokmi. No rozhlas mu vďačí za veľa a jeho osud je výnimočný. Pripravil Boris Koreň.

Josef Randýsek, spravodajca a publicista Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zahraniční korešpondenti predstavujú v médiách žurnalistickú elitu. Predpokladom na túto náročnú prácu sú novinárske skúsenosti, vysoká miera samostatnosti, schopnosť získavať kontakty a informácie a výborná jazyková vybavenosť. Dnes si pripomenieme prvého Slováka, ktorého Československý rozhlas vyslal na spravodajský post do zahraničia. Pripravil Boris Koreň.

Dušan Ruppeldt, zahraničný spravodajca Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Dnes si pripomenieme Zoru Dagmar Kločkovú, redaktorku, ktorá výrazne ovplyvnila rozhlasovú publicistiku. Narodila sa v roku 1923 a v rozhlase začala pracovať na začiatku 50. rokov. Pripravil Boris Koreň.

Zora Dagmar Kločková, redaktorka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zakladajúci predstaviteľ rozhlasového žánru fíčer, jeden z najpopulárnejších moderátorov v 60. rokoch, majster rozhovoru v reláciách Na Modrej vlne a Nočné dialógy – všetky tieto charakteristiky sa spájajú s osobou Ernesta Weidlera. Patrí k najvýraznejším rozhlasovým osobnostiam uplynulých desaťročí. Narodil sa vo február 1933 v Ružomberku, zomrel 14. októbra 2012 v Bratislave. Pripomenieme si ho v príspevku Borisa Koreňa.

Ernest Weidler, majster rozhovoru Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V 90. rokoch patril k najvýraznejším osobnostiam rozhlasového spravodajstva. Po odchode do dôchodku si ešte dlhé roky pozýval do štúdia známe a zaujímavé osobnosti. Mal nezameniteľný, nižšie položený, zamatový hlas. Pre mnohých kolegov bol profesionálnym aj ľudským vzorom. Možno už viete, že Boris Koreň bude hovoriť o Michalovi Tvarožkovi.

Michal Tvarožek, spravodajca, jeden zo zakladateľov Rádiožurnálu Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Všetky odvysielané epizódy z cyklu 95. výročie vysielania rozhlasu na Slovensku nájdete v našom webrachíve.


Pripravil: Boris Koreň; Foto: Jindřich Bardon

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame