O vlkoch

O vlkoch

Symbol svetla či noci, udatný bojovník, ochranca pred zlými vílami, ale aj zákerné a diabolské zviera. Vlk, na jednej strane oslavovaný, na druhej strane démonizovaný. Zviera, ktoré sa často objavuje aj v bájkach, legendách či rozprávkach. Je pre nás hrozbou alebo vzácnym tvorom? Aj o tom budeme hovoriť v našom Príbehu. Začneme vo Výskumnom centre vlkov v susednom Rakúsku, v mestečku Ernstbrunn, kde sa k tomuto zvieraťu dá priblížiť na pár metrov. Do vlčích očí sa tam pozrela Soňa Weissová: 

O vlkoch - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vlk ako démon a beštia, alebo ako vzácne zviera... Človek sa k nemu v minulosti staval rôzne. No najväčšie nebezpečenstvo mu hrozilo začiatkom stredoveku, keď sa menilo myslenie ľudí. Aj o tom povie viac Soňa Weissová, ktorá nahrávala vo výskumnom centre vlkov v rakúskom Ernstbrunne:

O vlkoch - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vlk sa dostal aj do rozprávok, príbehov a legiend ako napríklad Biely tesák, Kniha džunglí, Vlk a kozliatka alebo Červená čiapočka. Vznikli aj pre tajomné zavýjanie na mesiac, čo v ľuďoch umocňovalo strach z lesa. Predchodca psa má ale na zavýjanie dôvod – komunikáciu s druhmi. O vlčej lingvistike vo výskumnom centre vlkov v rakúskom Ernstbrunne s jeho zakladateľkou Žofi Virányi nahrávala Soňa Weissová:

O vlkoch - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hovorili sme už o tom, ako vlka vníma človek. Ale ako to funguje naopak? Je pre nás vlk nebezpečný alebo skôr plachý? Je zákerný lovec alebo lekár hôr? Soňa Weissová nahrávala vo výskumnom centre vlkov v mestečku Ernstbrunn v Rakúsku. A bola aj pri kŕmení vlkov.

O vlkoch - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už sme hovorili o tom, že vlk bol kedysi najrozšírenejším zvieraťom na severnej pologuli. Dnes žije na území Európy, bez Ruska a Ukrajiny, približne 12 000 vlkov - väčšinou na Balkáne a v Karpatoch. A každoročne sa diskutuje o tom, či ich je priveľa.Tento rok je u nás na odstrel 70 kusov. Čo pre vlčiu svorku znamená, ak príde o svojho vodcu? Pozrieme sa opäť aj do výskumného centra vlkov v Ernstbrunne, porovnáme ich so psami, potomkami vlka.Soňa Weissová hovorila so Žofiou Virányi.

O vlkoch - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Soňa Weissová; Foto: Ľuboš Houška

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame