Fotografi

Fotografi

Fotky - to sú hlavne spomienky... Zabezpečil nám ich americký vynálezca George Eastman, keď si dal 4. septembra pred 130 rokmi patentovať fotoaparát. Používal vtedy rolky filmu, čo si už dnešní fotografi ani nevedia predstaviť. Ich skúsenosti a zážitky pozbierala do tohtotýždňového príbehu Klára Grausová: 

Fotografi - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri príležitosti 130. výročia patentovania fotoaparátu hovoríme o zvláštnej, atraktívnej, ľahkej i neľahkej profesii - fotograf. Čakanie v kríkoch, pád do priepasti, omrzliny na rukách, naháňačka s domorodcom a zvedavý lev - aj takéto zážitky majú ľudia, ktorí chcú zachytiť krásy a premeny prírody. O ich práci s nimi hovorila Klára Grausová: 

Fotografi - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keby nebolo vojnových dokumentaristov, svet by sa nedozvedel o hrôzach v krajinách ako Sýria či Irak. Nie každý fotograf dokáže riskovať život pre unikátne zábery z nebezpečných miest. Klára Grausová dvoch z nich vyspovedala.

Fotografi - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Unikátne výkony, rekordy, ale aj pády i neúspechy a samozrejme - veľké emócie. To všetko dokáže zachytiť objektív športového fotografa. S Klárou Grausovou dnes okúsime zimomriavky, aké občas zažijú títo lovci záberov. Začneme u Martina Baumanna.

Fotografi - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pred 130 rokmi si americký vynálezca George Eastman patentoval fotoaparát na rolky filmu. Dal tak zbohom stojanom a inému náročnému fotografickému vybaveniu. Priestor dostala akcia a aj akční fotografi. Medzi nich patria aj lovci záberov známych osobností. Práve o nich bude reč v záverečnej časti nášho Príbehu s Klárou Grausovou. Slovo má bývalý paparazzi fotograf Peter Brichta.

Fotografi - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Autorka: Klára Grausová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame