Svadba kedysi a dnes

Svadba kedysi a dnes

Dnes nám odštartoval medzinárodný týždeň manželstva a tak sme sa rozhodli pozvať vás na svadbu.  No, ešte chvíľu počkajme. Žiadna svadba by sa nemohla konať, ak by sa pred tým nestretli dvaja ľudia, ktorí sa zasnúbia. Ľubomíra Goljerová vás najskôr vezme do čias, ked o sobáši rozhodovali predovšetkým rodičia.

Svadba kedysi a dnes Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Včera sme sa zasnúbili, dnes ideme plánovať svadbu. Kým v minulosti išlo o záležitosť príbuzných, dnes je to obyčajne v réžii snúbencov, či dokonca svadobných agentúr. Na niektoré lukratívne miesta si počkáte aj viac ako rok. Ktovie čo by na to povedali naši pra-predkovia - konštatuje v rozhovore s Ľubomírou Goljerovou etnologička Kornélia Jakubíková.

Svadba kedysi a dnes - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čo sa týka svadobných príprav, nesmieme opomenúť jeden z najdôležitejších prvkov a to módu. Svadobné salóny majú v ponuke šaty pre nevesty od výmyslu sveta. Už dávno neplatí, že biela je top a ono to tak dokonca nebolo ani v našej histórii. Pokračuje Ľubomíra Goljerová.

Svadba kedysi a dnes - 3. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Opäť vás pozývame na svadbu - tentoraz už priamo na obrad. Už v minulosti mali ľudia viacero možností, ako spečatiť svoje manželstvo, pokračuje Ľubomíra Goljerová.

Svadba kedysi a dnes - 4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ona a on sa rozhodli, že bude svadba a rozkrútil sa kolotoč príprav. Treba vybrať prstienky, svadobné šaty aj typ obradu... To všetko už máme za sebou, pred nami sú už len posvadobné rituály. Je ich viac a Ľubomíra Goljerová začala v minulosti.

Svadba kedysi a dnes - 5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.




Autorka: Ľubomíra Goljerová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame