Dobrovoľný hasič zakladal vo Francúzsku požiare

Dobrovoľný hasič zakladal vo Francúzsku požiare

Európu sužujú horúčavy a požiare, o to zarážajúcejšie je, ak je podpaľačom niekto z ľudí, ktorí by mali požiare najmä hasiť. Práve takýto prípade rezonuje vo Francúzsku. Rado Tomeš nám povie viac:

EUROSKOP 07.08.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Francúzska polícia obvinila jedného z dobrovoľných hasičov z úmyselného založenia minimálne troch požiarov. Muž sa k činu priznal, urobil to vraj v túžbe po adrenalíne a po úniku z veľmi ťaživého, domáceho prostredia. Aby toho nebolo málo, okrem toho, že podpaľač  bol dobrovoľný hasič, pracoval ako lesník a jeho náplňou práce bola prevencia proti požiarom. Podľa prokuratúry muž svoje činy oľutoval a vyhlásil, že sa za svoje konanie hanbí. Momentálne mu hrozí trest 15 rokov za mrežami a zaplatiť musí pokutu vo výške 150 tisíc eur.

V mimoriadne obľúbenom talianskom letovisku RIMINI sa neokúpete. Miestna regionálna agentúra pre ochranu životného prostredia vydala zákaz kúpania v 28-ich oblastiach jadranského pobrežia, práve v okolí Rimini. Namerali tam zvýšený výskyt baktérie Escherichia coli. Je to výnimočná situácia ku ktorej prispela nezvyčajná súhra dvoch faktorov: Prvým je dlhodobo vysoká teplota, ktoré neprimerane ohrieva more. A druhým faktorom, ktorý vedie k rýchlemu množeniu baktérie, je menšia obmena vody v riekach, ktoré ústia do Jadranského mora.

Bizarnú skúsenosť opísal na svojom profile na sociálnej sieti pasažier nočného lôžkového vlaku zo škótskeho Glasgowa do Londýna. Ráno sa totiž zobudil na tom istom mieste – čiže v Glasgowe. Prevádzkovateľ vlaku dovolil pasažierom nastúpiť, nechal ich vo vlaku zaspať ale  nevypravil ho. Čo sa teda stalo? Podľa britského denníka The Guardian železnice neskoro zistili poruchu na trati, ktorú spôsobili vysoké teploty. Pasažierom neponúkli náhradné spojenie, vrátia im však peniaze a nebudú im účtovať za nocľah.
Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame