Ľahostajné mačky?!

Ľahostajné mačky?!
Mačky nezaujíma len strava a škrabkanie za uchom, keď majú chuť. Pozorne sledujú, kde sa ich majitelia nachádzajú, len to nedávajú najav.

Spektrum 17.11.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tým vedcov z niekoľkých japonských inštitúcií v časopise PLOS ONE popísali experiment na 50 mačkách a ich majiteľoch. Mačkám púšťali hlasy cudzích ľudí aj ich majiteľov z reproduktorov vo vnútri a vonku. Keď mačkám pustili hlas ich majiteľa ktorý ich volá vo vnútri a potom hneď aj vonku, boli veľmi prekvapené, mysleli si, že ich majiteľ sa teleportoval. Tvorba takejto mentálnej mapy je pre mačky veľmi náročná, je to činnosť, ktorej väčšina zvierat ani nie je schopná. Mačky teda vôbec nie sú voči svojmu okoliu ani zďaleka také ľahostajné ako sa zdá.

Každú jeseň sa takmer polovica stromov a krov v Severnej Amerike sfarbí do červena, zatiaľ čo v Európe do žlta a do hneda. Botanici to skúmali takmer 150 rokov, a novú štúdiu publikovali v časopise Science. Po rokoch skúmania prišli na Mníchovskej univerzite na to, že červené sfarbenie amerických listov spôsobuje viac jesenného slnečného žiarenia, čo produkuje viac anto-kyanov zodpovedných za červenú farbu listov. Európske stromy takémuto ostrému jesennému žiareniu vystavené nie sú, preto sa na jeseň sfarbujú do žlta a hneda.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/TeamK

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame