Prekvapivý počet slonov v Afrike

Prekvapivý počet slonov v Afrike
Nestáva sa často, že vedci predpokladajú nižšiu populáciu zvierat na konkrétnom území. V prípade slonov v Afrike sa pritom pomýlili až takmer o polovicu. Aké to má vysvetlenie, vie Jozef Vozár:

Spektrum 23. 11. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V gabonských lesoch žije okolo 95 tisíc slonov afrických, čo je o 45 tisíc viac, ako sa predpokladalo. Ukázala to precízne sčítanie Spoločnosti pre ochranu divokej prírody a gabonských národných parkov. Spočítať slony v hlbokých lesoch je náročné, preto boli čísla doteraz nepresné. V Gabone ochrancovia tri roky brázdili lesy, zbierali sloní trus, a analyzovali DNA z každého vytýčeného úseku. Je to najväčšie celonárodné sčítanie svojho druhu z ktorého vyšiel jednoznačný záver - slony africké sa stiahli do lesov a stáda začali prosperovať.

Staré mamy majú radšej svoje vnúčatá, než vlastné deti. S týmto záverom prišiel tím z Emory Univerzity pod vedením antropológa Jamesa Rillinga. Svoje tvrdenie podporil experimentom na 50-tich babkách, ktoré napojili na magnetickú rezonanciu a ukazovali im fotografie vnúčat a vlastných detí. Ukázalo sa, že pri pohľade na fotku vnúčaťa sa oveľa viac aktivovali oblasti mozgu spojené s emočnou inteligenciou a empatiou. Otcovia, ktorí si pozerali fotky vlastných detí takúto vysokú aktivitu, až na pár výnimiek, nemali.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/luxstorm

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame