Svorka posunula odlet teleskopu

Svorka posunula odlet teleskopu

Odlet teleskopu Jamesa Webba do vesmíru je odložený minimálne do 22. decembra. Za všetko môže jedna uvoľnená svorka. Podrobnosti ozrejmí Jozef Vozár:

Spektrum 25.11.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Pre jednu uvoľnenú svorku, pre ktorú sa zrušil let, musia opäť otestovať celé zariadenie. Informoval Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Nástupca Hubblovho teleskopu mal odletieť už v marci, no pre pandémiu let niekoľkokrát odložili. Webbov teleskop je medzinárodný projekt americkej, európskej a kanadskej vesmírnej agentúry, ktorý by mal preskúmať každú fázu kozmickej histórie - od našej slnečnej sústavy až po tie najvzdialenejšie pozorovateľné galaxie v ranom vesmíre. Vedci si od neho sľubujú nové objavy, ktoré nám pomôžu pochopiť vesmír a naše miesto v ňom.

Takzvaný techno-stres najviac ohrozuje zamestnancov po 50-tke. Vedci z MendElovej (čítaj tvrdo) univerzity v Brne skúmali zamestnancov v krajinách V4 a zo zatiaľ priebežných výsledkov zistili, že až štvrtina ľudí vo veku od 50 do 64 rokov trpí technickou pohltenosťou - čiže - stres im spôsobuje zložitosť nových technológií, majú pocit invázie technológií a znepokojuje ich aj to, že ich technika dokáže zastihnúť kdekoľvek a kedykoľvek. Vedci získané odpovede podrobne analyzujú, aby mohli priniesť odporúčania a postupy, ako sa môžu ľudia s týmto techno-stresom vyrovnať individuálne aj v práci.

Autor: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/WikiImages

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame