Sedením k depresii

Sedením k depresii

Dlhé sedenie a vysedávanie môže zvyšovať riziko vzniku depresie. Vedecký výskum ukazuje, že je to problém najmä pri lockdowne. Viac povie Jozef Vozár:

Spektrum 29.11.2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Štátna univerzita v Iowe urobila zaujímavý výskum, do ktorého sa zapojilo vyše tritisíc respondentov zo všetkých kútov USA. Účastníci odpovedali na otázky, ako často sedia, koľko času trávia počas lockdownu pred obrazovkami počítača, ako dlho sedia na gauči, a ako sa kedy cítia. Sedenie je zákerná záležitosť, pretože to robíme stále, bez toho, aby sme o tom premýšľali. Výsledky výskumu potvrdili, že ľudia, ktorí od apríla do júna minulého roka trávili viac času sedením ako pred pandémiou, mali väčšiu pravdepodobnosť vzniku depresie, než ľudia, ktorí tak často nesedeli a sem tam sa aj hýbali.

Vedci z Českej akadémie vied zistili, že baktéria, ktorá spôsobuje čierny kašeľ pravdepodobne dokáže obnoviť jeden zo svojich génov, ktorý bol doteraz považovaný za nefunkčný a to jej pomáha prispôsobiť sa novým podmienkam. Tento gén je zodpovedný za export mangánu, prvku, ktorý je kľúčový pre prežívanie patogénnych baktérií v ľudskom tele. Ak zdanlivo nefunguje, baktéria môže zadržiavať mangán vo svojich bunkách a práve to jej umožňuje prežiť aj v nehostinných podmienkach. Poznatky by mohli prispieť k vývoju účinnejšej vakcíny a k lepšiemu nasmerovaniu liečby.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/StartupStockPhotos

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame