Účinné objatie musí byť dlhé

Účinné objatie musí byť dlhé

Vedci zo Spojeného kráľovstva veľmi starostlivo preskúmali objímanie a zistili, kedy nám prináša najväčšie potešenie. Viac už povie Jozef Vozár:

SPEKTRUM 03. 12. 2021 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Psychológovia z University of London sa rozhodli preskúmať krásny fenomén objatia. Zorganizovali dva experimenty. Toho prvého sa zúčastnilo 48 žien, mali zakryté oči a nevedeli, že sa objímajú každá s tou istou vedkyňou. V druhom vedci prechádzali areálom univerzity a prosili náhodné dvojice ľudí, aby sa objali a potom zhodnotili svoj pocit a mieru potešenia z objatia. V oboch prípadoch vyšlo najavo, že na kvalitu a potešenie z objatia nemala vplyv ani tak technika objatia, ako jeho dĺžka. Najúčinnejšie objatie bolo to, ktoré trvalo najmenej 5 až 10 sekúnd.

Aj v Spektre sme sa potešili z ohlásenej kométy Leonard, ktorá mala byť viditeľná voľným okom najlepšie 12. decembra nad ránom. Vyzerá to tak, že sme sa spolu s vedcami tešili predčasne, pretože pozorovania z posledných dní ukazujú na to, že jej jasnosť pomaly klesá. Jasnosť kométy závisí od aktivity jadra, čiže koľko prachu sa z neho uvoľňuje a výsledok väčšinou poukazuje na možný začiatok jej rozpadu. Čo má kométa Leonard momentálne v pláne, to astronómovia ešte nevedie, predpokladajú však, že práve táto kométa už v dávnej minulosti jeden let okolo slnka absolvovala.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Surprising_Shots

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame