Budeme svedkami zániku planét?

Budeme svedkami zániku planét?

Havajskí astronómovia objavili tri planéty, ktoré sa blížia ku koncu svojej existencie. To znamená, že budú pohltené svojimi hviezdami.

SPEKTRUM 17.01.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vedci už objavili tisícky planét ktoré obiehajú okolo svojich hviezd, tieto tri nové sú však výnimočné. Sú to plynné obrie planéty, podobné Jupiteru a okolo svojich sub-obrých hviezd obiehajú za veľmi krátky čas. Jedna z planét, TOI-2337b, bude pohltená svojou hviezdou za menej než milión rokov, čo je výrazne kratší čas, než u akejkoľvek inej známej planéty. Súčasné modely naznačujú, že planéty sa v posledných 10% svojho života približujú k svojim hviezdam, tento proces ich zahrieva, ich atmosféra sa nafúkne a to ich priblíži k ich hviezde. Potom sa buď zrazia, alebo tento proces dokonca destabilizuje celý planetárny systém.

Správy o veľkom objave prišli od nemeckých polárnikov. Pri prieskume v južnej časti Wedellovho mora, v Antarktíde, našli obrovskú kolóniu rýb, ktoré sú schopné žiť v tomto extrémnom prostredí. Celá kolónia má asi 240 kilometrov štvorcových a je v nej najmenej 60 miliónov aktívnych hniezd antarktických zubáčov. V oblasti sa nachádza teplý prameň, vďaka ktorému má voda asi o dva stupne Celzia viac a práve to umožňuje rybám žiť v týchto nehostinných hlbinách. Táto kolónia hrá veľmi dôležitú úlohu v potravinovom reťazci celej oblasti. Pri pozorovaní tuleňov sa potvrdilo, že z týchto rybích hniezd získavajú potravu.


Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Valera268268

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame