Nová meteostanica na Mt. Evereste

Nová meteostanica na Mt. Evereste

Máj 2022 sa zapíše do histórie meteorológie, svoju stanicu má už aj najvyššia hora sveta Mount Everest. Zamierime na ňu s Richardom Dedekom:

Spektrum 9.5.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Čínska expedícia postavila tesne pod vrcholom Mount Everestu, v nadmorskej výške 8830 m n.m., automatickú meteorologickú stanicu, ktorá je najvyššie položenou stanicou na svete. Prvé dáta už nová stanica poslala do základného tábora a mala by to robiť každých dvanásť minút. Je napojená na solárne panely, má 50 kíl, čiže o 20 kíl menej ako klasické automatické stanice. Je poslednou zo staníc, ktoré majú sledovať klimatickú zmenu na Tibetskej náhornej plošine. Vedci odobrali vzorky ľadu z vrcholu a vďaka ich analýze zistia, ako sa počas 20- tich rokov menili teplotné podmienky na najvyššej hore sveta.

Vedci z Oregnoskej univerzity urobili ďalší krok k pochopeniu, ako sa správa ľudský mozog v bezváhovom stave. Vedci sledovali 15 astronautov, ktorí boli dlhší čas na vesmírnej stanici ISS. Magnetickou rezonanciou preskúmali ich mozgy pred misiou, a aj po ich návrate. Zaujímal ich najmä peri-vaskulárny priestor - presnejšie mozgovomiechový mok v okolí ciev. Ukázalo sa, že keď boli astronauti na svojej prvej misii, tieto priestory sa im zväčšili. Avšak u astronautov, ktorí na misii už boli, sa nič také nestalo. Ľudský mozog si tak na pobyt vo vesmíre zrejme vie zvyknúť.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame