Hnedé riasy ohrozujú Karibik

Hnedé riasy ohrozujú Karibik

Dovolenková sezóna sa blíži. Ak ste si vybrali Mexiko, pripravte sa na to, že tie pláže možno nebudú také, ako ste čakali. Ozrejmí Richard Dedek:

SPEKTRUM 10.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mexické pláže v oblasti Karibiku ohrozujú premnožené hnedé riasy. Je to každoročný problém, tento rok je však rias toľko, že to postavilo do pozoru aj mexické námorníctvo. V posledných týždňoch, na východnom pobreží Mexika, zachytili 9 a pol tisíc ton hnedých rias, na ďalšom odstraňovaní pracuje niekoľko tímov, 30 lodí námorníctva a niekoľko leteckých jednotiek. Ani to však nezabráni ich návalu na karibské pobrežie. Nejde len o ohrozenie turizmu, ide aj o ohrozenie pobrežného ekosystému - pre nedostatok kyslíka a svetla vymierajú ryby a korytnačky.

Podľa štúdie v časopise Nature - Online kreatívne porady neprospievajú inovatívnym nápadom. Do výskumu sa zapojilo 600 ľudí, ktorí riešili tvorivé úlohy. Jedna časť tvárou v tvár, druhá online. Nápady dvojíc, ktoré pracovali na úlohách online boli o 20 % menej inovatívne, ako tie, ktoré vymysleli ľudia naživo. Okrem toho štúdia ukázala, že najlepšie nápady mali ľudia vo svojich kanceláriách. Nepomohli ani kreatívne stretnutia v hotelových zasadačkách, pretože to ľudí príliš rozptyľovalo. Vedci odporúčajú, aby sme si nechávali riešenie kreatívnych úloh na osobné stretnutia a ak to už musí byť online, je lepšie, keď vypneme kameru.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/TheOtherBen

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame