Mužov trápi Covid-19 viac ako ženy

Mužov trápi Covid-19 viac ako ženy

Podľa nových odhadov pripravila pandémia covidu-19 o život asi 15 miliónov ľudí. Ako povie Richard Dedek, dosahy ochorenia sú oveľa závažnejšie u mužov ako u žien. Vedci sa pokúšajú vysvetliť, prečo je to tak:

Spektrum 11.5.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Mužom hrozí smrť na covid-19 o 20% častejšie než ženám, častejšie končia v nemocnici aj na jednotke intenzívnej starostlivosti. Vedci v rozsiahlej analýze zistili, že neexistuje jeden zásadný faktor, ide o viac menších a ich kombinácia nahráva ženám. V Ázii majú muži viac receptorov ACE2, na ktoré sa vírus viaže, ženy majú všeobecne silnejšiu imunitnú odpoveď na infekcie, vedci predpokladajú, že to súvisí s tým, že majú dva chromozómy X, miesto jedného. Ženám pomáhajú aj hormóny estrogén a progesterón, ktoré znižujú zápal a navyše, ženy sa pred vírusom chránili dôkladnejšie, ako muži.

Vedci už prišli na to, prečo zomrel David Bennett - prvý človek, ktorému v januári transplantovali zvieracie srdce - konkrétne prasacie. Pacient zomrel 8. marca, nie však preto, že by telo srdce neprialo. Napriek tomu, že darcovské prasa bolo niekoľko krát vyšetrené na vírusy, bol to práve spiaci prasací cyomegalovírus, ktorý prešiel do tela pacienta a spôsobil zlyhanie srdca. Tím lekárov z Fakultnej nemocnice Marylandskej univerzity vo svojej správe uviedol, že tomuto vírusovému prenosu sa dá predísť a nič nenaznačuje, že by ľudský organizmus nevedel prijať zvieracie srdce.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/rottonara

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame