Solárne panely fungujú aj v noci. Zanedbateľne

Solárne panely fungujú aj v noci. Zanedbateľne

Austrálski vedci vymysleli na prvé počutie logický nezmysel. Solárne panely, ktoré fungujú v noci. Priblíži ich Richard Dedek:

Spektrum 23.05.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Inžinieri z Univerzity Nového Južného Walesu vymysleli riešenie, ako zachytiť energiu Slnka aj v noci. Nová metóda využíva fakt, že časť energie zo Slnka, ktorá počas dňa dopadne na Zem, sa počas noci odráža späť do atmosféry ako infračervené svetlo. Systém využíva termoradiačnú diódu, ktorá zachytila cez noc malé množstvo energie. To množstvo je síce zanedbateľné, celý výskum je však na začiatku a dôležité je zistenie, že sa to dá.

Stačilo 30 rokov a plocha ľadovcov s sledovaných častiach Ánd sa zmenšila o 42%. Njaviac ľadovcov má Peru a Bolívia, menej ich majú Ekvádor, Kolumbia, Venezuela a Chile. Štúdia expertov združených v MapBiomas konštatuje, že o tento úbytok sa postarala jednak klimatická zmena, ale aj neklimatické faktory, najmä väčší výskyt lesných požiarov, ktoré za posledné roky potrápili Amazóniu. Práve pri nich vzniká čierny uhlík, ktorý urýchľuje roztápanie ľadu. Má to obrovský vplyv na celú oblasť - ekologický, ekonomický aj spoločenský, ak bude tento trend pokračovať, obyvatelia tejto oblasti budú mať problémy s dostupnosťou sladkej vody.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto. CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame