Problematické mikroplasty

Problematické mikroplasty

Plasty nám už teraz spôsobujú problémy, tie najväčšie nás, podľa vedcov, ešte len čakajú. Na problém sa pozrie Richard Dedek:

Spektrum 17.06.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Väčšina plastov sa v prírode nerozloží, len sa obrusujú a rozpadávajú sa na stále menšie častice, mikroplasty a ešte menšie nanoplasty. Kolujú v našej krvi aj v krvi ešte nenarodených detí. Problémom je tvar týchto malých plastových častí - niektoré môžu v tele pôsobiť ako ostré črepy, ktoré narúšajú živé bunky. Rozbieha sa aj výskum toxicity, tá je už potvrdená, otázkou je, ako sa bude prejavovať chronická toxicita. Aj keby sme prestali plasty vyrábať okamžite, problém tu zostane, pretože väčšina plastov v prírode sa ešte ani nezačala rozkladať. Ich výroba pri tom každoročne stúpa, dve tretiny všetkých plastov sme vyrobili po roku 2000.

Čínska sonda Čchang´E-5 prinieslov pred dvomi rokmi definitívne potvrdenie prítomnosti vody na Mesiaci. Teraz vedci určili aj to, odkiaľ pochádza - v horninách a pôde na povrchu mesiaca identifikovali hydroxylové častice. Sú to molekuly tvorené jedným atómom kyslíka a vodíka, ktoré sú hlavnou zložkou vody a tak isto aj najčastejším výsledkom chemických reakcií molekúl vody s inými látkami. Najviac hydroxylu bolo v apatite, je to minerál, ktorý sa prirodzene vyskytuje na Mesiaci aj na Zemi a práve to je dôležité, ďalším skúmaním by sa vedci mohli dostať bližšie k informáciám ako vznikol nie len mesiac ale celá Slnečná sústava.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame