Mágia v starovekom Grécku

Mágia v starovekom Grécku

Keď si ľudia v Aténach chceli v staroveku zaistiť lásku, šťastie, prípadne smrť susedovej kravy, využívali na to „tabuľky prekliatia“. Podrobnosti má Richard Dedek

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Archeológovia našli počas vykopávok v starovekých kúpeľoch, kde žili hrnčiari, studňu a v nej aj 30 preklínacích tabuliek, ktoré sú skvelou sondou do života a myslenia obyvateľov Atén. Ak chceli získať výhodu nad protivníkmi, vytvárali tieto tabuľky so zaklínadlom a obracali sa na božstvá spojené s podsvetím. Tieto tabuľky však archeológovia doteraz nachádzali len v hrobkách, nie v studniach. Môže to byť dôsledok zmeny, okolo 300 rokov pred našim letopočtom totiž zakázal správca Atén praktikovať mágiu v hrobkách a dal Akropolu prísne strážiť. Aténčania sa našli a pre svoje preklínacie tabuľky inú cestu do podsvetia - cez studňu.

Aspoň trochu vzruchu priniesli do stojatej vody kontaktu s mimozemšťanmi minulý týždeň čínske médiá, ktoré prebrali správu z čínskeho denníka Science and Technology. Ich obrovský teleskop Sky Blue vraj pravdepodobne zachytil mimozemské signály. Nakoniec však samotní vedci uviedli, že to pokojne mohol byť aj typ rádiového rušenia. Na dátach z najväčšieho teleskopu na Zemi pracujú vedci univerzít v Pekingu a Berkeley, dobrou správou podľa nich je to, že by v najbližších mesiacoch mohli dešifrovať, aký je skutočný pôvod týchto zvukov.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/Noupload

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame