Aká je nehodovosť autonómnych áut

Aká je nehodovosť autonómnych áut

Autonómne autá nie sú v Európe rozšírené. Dáta, ktoré sa týkajú bezpečnosti, má Richard Dedek z USA a sú celkom zaujímavé.

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autori správy Národného úradu pre bezpečnosť cestnej premávky sledovali situáciu od júla minulého roka až do polovice mája a už poskytuje aj prvé údaje. Sledované boli autonómne autá s technológiou ADAS, sú to inteligentné dopravné systémy, ktoré priamo zasahujú do riadenia auta. V sledovanom čase zaznamenali úrady 392 nehôd, 6 úmrtí a 5 vážnych zranení. Vedie celkom logicky Tesla, pretože má najpodrobnejšie dáta a najviac áut s týmto systémom v obehu. Od tejto jari americké úrady nevyžadujú, aby boli autá so systémom ADAS vybavené volantom, brzdovými pedálmi ani sedadlom pre vodiča.

Prvé šľachtené stromy, ktoré ľudia pestovali pre úrodu, boli zasadené pred siedmymi tisíckami rokov v údolí rieky Jordán a boli to olivovníky. Izraelské univerzity zverejnili výsledky spoločného projektu, jeho výsledok potvrdil že olivy patrili k prvým plodinám, ktoré ľudia začali šľachtiť. Stopy dreva našli na nálezisku Tel Caf na severe Izraela a paleobotanikov potešili aj stopy po veľkých vetvách figovníkov. Tieto nové zistenia umožňujú stále modernejšie prístroje, ktoré dokážu zanalyzovať dokonca aj fosílny peľ.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: PIXABAY/julientromeur

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame