Máme kompletné fotografie Marsu

Máme kompletné fotografie Marsu

Nepilotovaná čínska kozmická loď poslala na Zem fantastické fotografie Marsu. Ako dodá Richard Dedek - v podstate zdokumentovala celú planétu vrátane jej južného pólu.

SPEKTRUM 01.07.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Loď Tchien-wen-1 dorazila k Marsu minulý rok vo februári, na povrch planéty umiestnila robotické vozidlo, zatiaľ čo loď skúmala planétu z vesmíru. Vedci dostali na analýzu aj prvé snímky júžného pólu, kde sa nachádza takmer všetka voda. Ďalším úlovkom je pohľad zhora nadol na 18 tisícovku - štítovú sopku Ascareus Mons, či 4 tisíc kilometrov dlhého kaňonu Valles Marineris a impaktných kráterov na severe Marsu, ktoré vedci nazvali Arabia Terra. Kozmická loď obletela Mars od februára 13 tisíc krát, vedci teraz budú fotografie podrobne analyzovať.

Veľa druhov korytnačiek, krokodílov a mlokov dokáže spomaliť proces starnutia a to dokonca veľmi výrazne. Vyplynulo to až z dvoch štúdií, ktoré vyšli koncom júna. U korytnačiek vedci zistili, že ich ochranný pancier prispieva k pomalšiemu starnutiu a v niektorých prípadoch dokonca k takzvanému „zanedbateľnému starnutiu“, čiže ich smrť nie je závislá od veku, umierajú väčšinou náhodne z vonkajších príčin a nedá sa určiť maximálna dĺžka ich života. Riziko ich smrti sa s pribúdajúcim vekom nezvyšuje, nakoniec však aj tak zomrú z nevyhnutných príčin - napríklad ochorejú.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame