Ženám sa po pôrode mení mozog

Ženám sa po pôrode mení mozog

Niekoľko vedeckých štúdií už potvrdilo,. že ženám sa po pôrode mení mozog. Teraz sa vedci zamerali na mozog čerstvých oteckov. Viac povie Samo Kráľ:

SPEKTRUM 16.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ako vplýva narodenie prvého dieťaťa na mužský mozog? Zásadné zmeny nečakajte, niečo sa však predsa len našlo. Neurovedci zaznamenali na magnetickej rezonancii mozgy 40 otcov, predtým ako sa im narodilo prvé dieťa a nejaký čas po pôrode. Zistili, že zmeny u otcov sú menšie ako zmeny u matiek, ale - sú. Mužom sa v mozgu zmenšuje šedá mozgová kôra, ktorá sa podieľa na sociálnej inteligencii a zmenšujú sa aj tie oblasti mozgovej kôry, ktoré súvisia so zrakom. Oproti bezdetným mužom sú však novopečení oteckovia zdatnejší v riešení úloh, ktoré sú spojené s vizuálnou pamäťou. To pravdepodobne pochádza ešte z čias, keď bolo pre muža životne dôležité rozoznať svoje dieťa od iných.

Vedci londýnskeho inštitútu Francisa Cricka odhalili, aký vplyv má znečistené ovzdušie na vznik rakoviny pľúc u ľudí, ktorí nikdy nefajčili. Ich objav mení doterajšie chápanie vzniku nádorov v pľúcach. Doteraz vychádzali z toho, že znečistené ovzdušie nespôsobuje poškodenie buniek a následne rakovinu, ale prebúdza tie, ktoré sú už staré a poškodené. Približne jedna zo 600 tisíc buniek v pľúcach 50 ročného človeka už obsahuje potenciálne rakovinové mutácie. Tie získavame vekom, vyzerajú zdravo pokiaľ ich neaktivujú častice zo znečisteného ovzdušia. Vtedy sa menia na rakovinotvorné.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame