Vírusom sa darí na mikroplastoch aj vo vode

Vírusom sa darí na mikroplastoch aj vo vode

Mikroplasty sú daňou za náš pokrok. Richard Dedek priblíži najnovšie zistenie vedcov, že pomáhajú vírusom prežiť dlhšie.

SPEKTRUM 19.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Keď sa vírus dostane do vody, je to pre neho veľmi nehostinné prostredie a väčšinou sa to končí ich zánikom. Teraz si však s ľudskou pomocou našli skvelé záchranné kolesá, zistili to vedci zo Stirlingovej univerzity. Nebezpečné enterovírusy, vrátane rotavírusu, sa uchytia na mikroplastoch a celý čas zostávajú živé a infekčné. To im umožní žiť vo vode minimálne tri dni. V experimente mimo laboratórnych podmienok boli vírusy na mikroplastoch veľmi životaschopné. Je to problém, pretože vírusy aj mikroplasty sú také malé, že môžu preniknúť cez filtre čističiek vody a tri dni je dlhý čas na to, aby sa dostali niekam, kde sa s nimi môžu stretnúť ľudia.

Amerika sa pripravovala na silné hurikány, doterajšia sezóna však zatiaľ nikomu nevyrazila ani dych, a poriadne ani okná. V priemere je počas sezóny nad Atlantikom okolo osem tropických búrok s menom, z toho tri a pol hurikánu a jeden a pol silného hurikánu. Tento rok to bolo 5 pomenovaných búrok, z toho dva hurikány a ani jeden z nich nedosiahol silu silného hurikánu. Sezóna je na vrchole a na obzore nie je ani tropická búrka. Meteorológovia odhadujú, že to spôsobil nadmerný prílev suchého vzduchu od Sahary, ktorý zabránil vzniku silných búrkových mračien a tak isto aj prisilný vietor. Vrchol sezóny síce je už teraz, no do jej konca ostáva ešte dva a pol mesiaca.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame