Okuliare na pomoc nepočujúcim

Okuliare na pomoc nepočujúcim

Okuliare slúžia tým, ktorí dobre nevidia. Ako doplní Richard Dedek, prototyp nových okuliarov slúži ľuďom, ktorí prišli o sluch:

SPEKTRUM 23.09.2022 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Prototyp okuliarov by mohol byť v budúcnosti vhodnou alternatívou pre sluchovo znevýhodnených ľudí. Mikrofón zachytáva zvuk z okolia, zvukový signál prevedie cez mikroporocesor s Androidom do písanej podoby a text sa zobrazí na jednom zo skiel okuliarov. Zatiaľ zvláda prototyp okuliarov prepis v piatich jazykoch a všetko sa odohráva v reálnom čase. Okuliare nemajú viac ako sto gramov a batéria ich udrží v chode 24 hodín. Konštruktéri momentálne zbierajú peniaze na ďalší vývoj a výrobu pomocou crowdfundingovej kampane, už teraz je jasné, že to môže byť pre nepočujúcich výborná pomôcka na to, aby vedeli, čo sa okolo nich hovorí.

Vitamíny a minerály chránia mozog starších ľudí pred poklesom duševných schopností. Vedci z americkej univerzity Wake Forest rozdelili seniorov nad 65 rokov do troch skupín. Prvá dostávala bežné komerčné multivitamíny a minerály, druhá kvalitný kakaový produkt s obsahom flavonoidov 500 miligramov, ktoré majú udržiavať mozog v kondícii a tretia skupina dostávala placebo. Po troch rokoch výskumu, na ktorom sa zúčastnilo takmer 2262 ľudí zverejnili svoju štúdiu. Denné užívanie vitamínov a minerálov spomalilo pokles duševných schopností v súvislosti so starnutím o 1,8 roka. Sú to predbežné výsledky, ktoré budú teraz vedci overovať podrobnejším výskumom.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame