Spomaľovanie zemského jadra

Spomaľovanie zemského jadra

Vnútorné jadro našej planéty sa prestálo otáčať spolu so zvyškom Zeme, pred pár rokmi sa zastavilo a možno sa otáča opačne. Myslia si to vedci z Pekinskej univerzity, ktorých závery prináša Richard Dedek

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Vychádzajú z toho, že zemské jadro sa dokáže otáčať nezávisle od Zeme, pretože sa vznáša v akomsi svojom priestore z tekutého kovu asi 5 tisíc kilometrov pod zemským povrchom. Vedci získavajú dáta zo seizmických vĺn pri zemetraseniach a práve dáta za posledných 60 rokov ich viedli k záveru, ktorý publikovali v časopise Nature Geoscience. Podľa ich výpočtov sa rotácia vnútorného jadra okolo roku 2009 takmer zastavila a potom sa obrátila opačným smerom. Jeden cyklus tejto zmeny rotácie trvá približne 70 rokov, čiže naše jadro mení smer každých 35 rokov. Aký to má vplyv na život na povrchu planéty? Žiadny.

Mali mu zaistiť magickú ochranu v posmrtnom živote, zatiaľ ho však doviedli pod špičkový tomograf.

Archeológovia majú nový prístroj na skúmanie múmií - výpočtový telegraf. Takto vedia do detailov preskúmať múmiu a nemusia ju rozbaľovať, čím ju v podstate zničia. Vedci preskúmali múmiu slávneho „Zlatého chlapca“, ktorá bola objavená pred viac ako sto rokmi asi 500 kilometrov od Káhiry. Archeológovia vedia, že žil 300 rokov pred našim letopočtom a bol z bohatej rodiny. Až tomograf odhalil, že mal v tele a na tele celkovo 49 amuletov a talizmanov. Čo sa im nepodarilo zistiť je príčina chlapcovej smrti - tomograf nenašiel žiadne zranenia ani stopy po chorobe. Odpoveď sa pravdepodobne ukrýva v orgánoch, ktoré mu vybrali počas mumifikácie.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame