Čína sprísnila pravidlá pre úpravu ľudských génov

Čína sprísnila pravidlá pre úpravu ľudských génov
Už to nebude také jednoduché, dať si vyrobiť v Číne dieťa na objednávku ...ale stále to bude možné. O mrazivo fascinujúcich genetických úpravám nám povie Rado Tomeš:

102303220738;SPEKTRUM;streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

 
Čínsky vedec Che Ťien-kchuej sa pred pár rokmi postaral o to, aby sa narodili dvojčatá so zmenenou DNA. Dostal za to veľkú pokutu a tri roky väzenia. V experimente išlo o to, aby boli imúnne voči vírusu HIV.  Čína teraz zaktualizovala pravidlá pre úpravu ľudských génov, tá však nie je dostatočná, reguluje iba štátom kontrolované firmy. Súkromný sektor ich vie obísť. Úprava ľudských génov vyvoláva nádej aj znepokojenie Ak by sa použila už pri embryách, tak ako to urobil čínsky vedec, dali by sa deťom zmeniť v podstate akékoľvek vlastnosti od inteligencie až po výšku a farbu očí a odtiaľ nie je ďaleko k výrobe detí na objednávku pre tých najbohatších, ktoré by mali nejakú evolučnú výhodu.  Che Ťien-kchuej je už z väzenia na slobode a ohlásil založenie kliniky v Honkongu, ktorá bude skúmať pomocou úpravy génov možnosti liečenia vzácnej a dedičnej Duchennovej /dušénovej/ svalovej dystrofie.
 
Inžinieri zo Sussexu navrhli a vytvorili prvý biologicky odbúrateľný elektronický prístroj na monitorovanie zdravia. Je to senzor vyrobený z morských rias a grafénu vyrobeného z grafitových vločiek - po vložení do slanej vody sa celá zmes zmení na pružný hydrogél, vo vnúti elektricky vodivý a súčasne izolovaný riasami. V praxi inžinieri dokázali, že tento gél dokáže účinne snímať tlak, je dokonca citlivejší ako prístroje vyrobené z podobných syntetických materiálov. Tento plne biologicky odbúrateľný hydrogél by mohol čoskoro  nahradiť masovú výrobu neudržateľných zdravotníckych meračov z gumy a plastov.
Autorka: Barbara Štubňová, Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame