Prvý krok v komunikácii so snívajúcim človekom

 Prvý krok v komunikácii so snívajúcim človekom

Nový jazyk Remmyo by mohol sprostredkovať komunikáciu medzi človekom, ktorý má živý sen a tým, ktorý nespí. Prvé výsledky sú však trochu rozpačité, povie nám o nich Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tím expertov na spánok z amerického výskumného centra Phase Reasearch Center v Los Angeles vyvinul jazyk, ktorý je založený na špecifických pohyboch tvárových svalov a každý sa ho vie naučiť. Zatiaľ má len 6 písmen, ktoré sú spojené s konkrétnym zvukom, ku ktorému prislúcha konkrétny pohyb tvárového svalu. Ten vie zachytiť elektromyografia. Človek, ktorý spí lucidným spánkom, čiže má takmer vedomý sen, ktorý môže ovplyvniť, vie komunikovať asi 200 trojpísmenkových slov. V reálnom čase snímali správy od človeka v lucidnom sne do digitálnej podoby a potom to prekladali do angličtiny. V prvých experimentoch bola účinnosť dekódovania od 13 do 81%, čo je dosť mätúce. Vedci sú však optimisticky naladení a svoj koncept sa rozhodli prepracovať.

Archeológovia objavili na dne Jadranského mora cestu starú minimálne 7 tisíc rokov Ešte v roku 2001 objavili archeológovia zo Zadarskej univerzity v lokalite ostrova Korčula zvyšky neolitického osídlenia, ktoré pred zničením zachránili ostrovy a ostrovčeky v Jadranskom mori. Nový objav je rovnako vzrušujúci, pod nánosom bahna a piesku našli pradávnu cestu, ktorá podľa všetkého spájala už objavené osídlenie s ostrovom. Vedci použili rádiokarbónové datovanie zachovaných kusov dreva a určili vek tejto cesty na 4900 rokov pred našim letopočtom. Predpokladajú, že po tej ceste chodili ľudia, je široká štyri metre a veľmi dôkladne ju vybudovali z kamenných dosiek. Takéto objavy nie sú príliš časté a prinášajú cenné vedecké poznatky. Výskum sa ešte neskončil, rovnaký výskumný tím totiž narazil na ďalšie osídlenie na opačnej strane ostrova, kde našli kamenné čepele a sekery.
Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame