Väčšia šance prežiť po otrave muchotrávkou zelenou

Väčšia šance prežiť po otrave muchotrávkou zelenou

Otrava muchotrávkou zelenou sa doteraz riešila najmä pumpovaním žalúdka. Čínski vedci zverejnili štúdiu o prvej protilátke, ktorú našli na nečakanom mieste. Viac nám povie Rado Tomeš:

SPEKTRUM Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.



Muchotrávka zelená patrí medzi najnebezpečnejšie huby, pretože obsahuje mix niekoľkých prudkých jedov, veľmi ľahko si ju pomýlime s inými hubami a podľa štatistík spôsobila smrť v 90% všetkých otráv hubami. Vedci sa zamerali na najsilnejší jed, alfa - amanitín,  a výskum ich doviedol k proteínu STT3B, na ktorý sa ten jed viaže. Potom skúmali či existuje nejaká látka, ktorá by mohla túto väzbu narušiť. Na veľké prekvapenie ju nenašli medzi liečivami ale medzi farbivami. Túto úlohu totiž dokáže naplniť indocyaninová zeleň, ktorú poznáme pod skratkou ICG a bežne sa používa v medicíne ako fluorescenčné kontrastné farbivo. Najprv otestovali jed na pečeňových bunkách, potom na myšiach, ktoré predtým otrávili. Z neliečených myší prežila otravu štvrtina, z tých, ktoré dostali ICG, prežila viac ako polovica. Keďže ide o schválenú látku, vedci ju idú testovať v klinickej štúdii na pacientoch.

Majestátna mexická sopka Popocatépetl si minulý týždeň odkašľala a do okolia vyvrhla obrovské mračná popola. Jedenásť dedín v okolí prerušilo vyučovanie a zatiaľ sa čaká. Vždy, keď Popocatépetl vypustí mračná popola, geológovia zvýšia jej sledovanie na maximum, pozorujú ju cez sieť senzorov , kamier a ďalšieho výkonného vybavenia.  Sopka sa prebudila pred 29timi rokmi, odvtedy len kašle, kýcha a znervózňuje obyvateľov, pretože je len 72 kilometrov od hlavného mesta Mexiko, kde žije 22 miliónov ľudí. Úrady preto zaviedli jednoduchý systém výstrah - zelená znamená bezpečie, žltá výstrahu a červená nebezpečenstvo, pričom zatiaľ sa na semafore objavila nanajvýš žltá. Sopka sa občas upokojí, ale nikdy nie na dlho. Roztavenú lávu chrlí málokedy - je totiž skôr výbušný typ -  chrlí popol, plyn a horúce kamene, ktoré sa potom sypú po jej úbočí.

Autorka: Barbara Štubňová; Foto: CANVA

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame